ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

KALKULAČKA: Spočítejte si, zda máte nárok na příspěvek na bydlení

  • 43
Příspěvek na bydlení je podle vlády Petra Fialy jednou z hlavních dávek, která má lidem pomoci s úhradou stále dražších energií. Ministerstvo práce čelí kritice, že žádost o příspěvek je administrativně náročný, proto se vyplatí zjistit v předstihu, zda na něj vůbec má žadatel nárok. K tomu může posloužit i kalkulačka iDNES.cz.

Například za období od ledna do konce března odevzdalo žádost o příspěvek na bydlení 41 tisíc lidí. Za stejné období loňského roku evidovali úředníci 25 tisíc nových žádostí. Letošní nárůst za první čtvrtletí tak činil jen 16 tisíc, vysoké inflaci a drahým energiím navzdory.

KALKULAČKA: Výpočet příspěvku na bydlení

Lidi odrazuje hlavně administrativa. „Základní problém je složitost nejen podávání, ale i četnost podání. Pro seniora, který není online, funguje se složenkami, má občanku, která se nedá přiložit v kopii, je velký problém podat žádost, pokud nemá pomoc příbuzných,“ uvedla pro MF DNES Alena Zieglerová z Institutu pro sociální inkluzi.

S vysokými cenami energií se podle červnového průzkumu agentury PAQ Research potýká 53 procent tuzemských domácností. Nejvíce růst cen doléhá na nízkopříjmové domácnosti, avšak obtížím neunikají ani ty s vysokými příjmy. Lidé často nevědí, jaká je jejich spotřeba energií a tak je při vyúčtování čeká nepříjemné překvapení.