Vinaři někdy mluví svérázným jazykem

Vinaři někdy mluví svérázným jazykem | foto: Profimedia.cz

Jak blufovat u vína? Hrajte překvapeného

  • 11
Rozlišujete víno pouze na bílé a červené? Nevadí. I s touto kvalifikací můžete při dodržení základních pravidel vypadat ve společnosti jako znalec. O víně je tolik informací, že každý musí zapojit fantazii.

"Abyste se o něm dozvěděli všechno, museli byste strávit život putováním po vinicích," píše server winebluff.com.

Není od věci naučit se jazyk, kterým mluví sami vinaři. Když ale nad sklenkou znalecky prohlásíte, že se jedná o Modrý Portugal ročník 2000, a tipnete ještě původ, ztrapníte se stoprocentně.

Takové schopnosti nemají ani nejlepší degustátoři. Pokud ale někdo ve společnosti prohlásí, že starší vína jsou vždy lepší, oponujte.

"Tuto představu jsem dávno zavrhl. I znalci mnohdy nejraději pijí mladé nefiltrované víno ještě před lahvováním," tvrdí publicista a milovník vína Radek John.

Pozor na teplotu!
Vytahovat víno rovnou z lednice je chyba. To platí i pro bílé. "Se špatnou teplotou vína se často setkáte i v restauracích," připomíná sommeliér Tomáš Hnik.

Nestřílejte sektem.
Při otevírání si dejte pozor, abyste vývrtkou neprovrtali celou korkovou zátku, její zbytky by pak mohly plavat ve víně. Sekty otevírejte opatrně, aby s výstřelem neunikla také pěna a víno. Lijte je do sklenic s úzkým hrdlem, aby z nich nevyprchaly bublinky.

Zapomeňte na plné sklenice.
Heslo "čím víc, tím líp" u vína určitě neplatí. Nalévejte maximálně do třetiny pohárku. Jinak víno nebude dýchat a nepodaří se vám důkladně vychutnat jeho aroma. V restauracích vám číšník nalije napřed na dno, abyste ochutnali a posoudili, zda víno odpovídá vašim představám.

Držet za stopku.
Sklenici s vínem v žádném případě nechytejte za její tělo. Drží se zásadně za stopku. "Zkušení degustátoři ji uchopí co možná nejníž," prozrazuje vinař René Koníček z Vlčnova. Takový kousek chce ale pořádný cvik.

Parfém ne.
Míříte-li na ochutnávku, nechejte doma výrazné vůně. Dojem z vína kazíte všem. "Už jsem viděl i vykázání z degustace kvůli parfému," říká Koníček.

Jak ochutnávat.
Sklenka jde vždy k ústům, nikdy naopak. Napřed se na víno podívejte proti světlu, zkoumejte barvu a čirost. Přičichněte, kružte pohárkem, zvýrazníte tak vůni aromatických látek. Lehce se napijte a povalujte víno po jazyku, abyste zasáhli všechny chuťové pohárky.

Nemluvte, budete znalec.
Napijete se, všichni očekávají váš verdikt. Co teď. "Stačí říct: překvapivé. Anebo: to jsem nečekal," prozrazuje finty některých "degustátorů" René Koníček. "Ale pak už mlčte, podrobnější hodnocení by vás dokonale usvědčilo z neznalosti."