Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko dumá, jak se zbavit ruského jaderného paliva. Zásoby má na dva roky

  8:00
Kromě plynu a ropy leží na seznamu českých závislostí na Rusku ještě jedna energetická položka: jaderné palivo. Tuzemským jaderným elektrárnám ho dodává výhradně ruská společnost Tvel. Pokud by se Česko rozhodlo této závislosti zbavit, u Temelína by byla změna dodavatele relativně bez problémů, v případě Dukovan by to bylo těžší.

Jaderná elektrárna Dukovany | foto: Petr LemberkMAFRA

Palivo pro reaktory o výkonu 440 megawattů (MW), mezi něž patří i ty dukovanské, vyrábí na světě jenom ruský státní Tvel. A to zejména pro to, že v minulosti ostatní výrobce přetlačil cenou. Je tedy v současnosti jediným dodavatelem pro čtyři reaktory na Slovensku, čtyři reaktory v Maďarsku, dva reaktory na Ukrajině a dva reaktory ve Finsku, vypočítává Dana Drábová, jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Dovoz jaderného paliva

V roce 2021 dorazilo do Česka z Ruské federace dohromady 134 724 kilogramů neozářených palivových článků za zhruba 2,9 miliard korun. Drobné množství do Česka putovalo také z Německa - 29 kilogramů za 35 tisíc korun. 

Zdroj: ČSÚ

„Není to tak, že by se na reaktor dukovanského typu nikdy nepoužívalo jiné palivo,“ upozorňuje Drábová. „Má s tím zkušenost třeba Westinghouse, který vyráběl pro finskou jadernou elektrárnu Loviisu. Jenže pak Rusové udělali neodolatelnou nabídku, to oni umí, a Finové přešli k nim,“ popisuje odbornice.

Zkušenost jiného než ruského dodavatele s palivem pro reaktory typu 440 VVER tu tedy je a podle Dany Drábové by pro západní firmy jako je právě Westinghouse nebo francouzský Framatom neměl být problém výrobu zavést. ČEZ už s firmou Westinghouse jedná o tom, zdali by specifický výrobek nemohla začít produkovat. 

Česku navíc hraje do karet, že má zásoby jaderného paliva, a to na dva roky u Temelína a na tři roky u Dukovan.

„Musí se zprovoznit linka na to, aby se palivo mohlo fyzicky vyrábět, což nějaký čas zabere, a pak se taky musí vyřešit otázka byrokratická. Aby se palivo mohlo skládat do reaktorů, musí mít licenci. Máme několik let na vyřešení, protože v elektrárnách nějaká zásoba paliva je. To je mimochodem mimořádná výhoda jaderné energetiky,“ komentuje to odborník na reaktorovou fyziku Ondřej Novák, který působí na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské na Českém vysokém učení technickém (ČVUT).

Jedna malá peletka oxidu uraničitého o hmotnosti pěti gramů vyrobí stejné množství energie jako tuna uhlí nebo jako zhruba 480 metrů krychlových zemního plynu. Na prostory je tak jaderné palivo (na rozdíl od svých fosilních bratrů) nenáročné. „Není vůbec problém mít u elektrárny složené palivo na tři až pět let,“ míní Novák. „Zásoba na jeden rok vám přiletí jedním nákladním letadlem,“ dodává.

V jedné peletce oxidu uraničitého se ukrývá stejné množství energie jako v tuně uhlí.

O tom, jak jsou zásoby důležité, svědčí fakt, že už v době války na Ukrajině přiletělo z Ruska do Brna letadlo s nákladem jaderného paliva, a to na výjimku ministerstva dopravy. Přitom ruská letadla v té době už měla zakázáno pohybovat se po Evropě. Podle státní společnosti ČEZ šlo o standardní dodávku, která byla naplánovaná už před delší dobou.

Otazník nad rozběhnutým tendrem

Oproti Dukovanům, kam v současné době potřebné palivo umí dodávat jen Tvel, je situace v Temelíně o něco jednodušší. Palivové soubory pro jeho reaktory o výkonu 1000 MW vyrábí běžně i jiní než ruští dodavatelé. Americká firma Westinghouse navíc pro Temelín už jednu dobu dodávala, pak ale, slovy Dany Drábové, přišla „neodolatelná nabídka“ od Rusů.

Vláda ohlásila spuštění nového tendru v Dukovanech, hotovo má být do roku 2036

Kromě toho, že nabídky Tvelu jsou podle odborníků výrazně levnější než ty od ostatních dodavatelů, jsou rovněž kvalitní. „Rusové jsou v oblasti jaderného paliva technologicky na vysoké úrovni. Málo v čem na světě jsou špička, ale v tomhle ano,“ uvádí Drábová. 

To potvrzuje i Novák z ČVUT. „Technicky jsou velice dobří, dělají nová paliva, mají velké zkušenosti a kvalitní produkci,“ říká odborník.

Nutno dodat, že v Temelíně v současné době finišuje tendr na dodávky jaderného paliva pro období od roku 2024. Jak nedávno uvedly Hospodářské noviny, ČEZ zatím počítal se třemi zájemci: Tvelem, Westinghousem a Framatomem. 

Současný vývoj soutěže ČEZ nechce komentovat. „Jediné, co k tomu můžeme říct, je, že výběrové řízení na jaderné palivo pro Temelín běží a v jeho průběhu nemůžeme cokoliv komentovat. Blíží se to do finále, jsou tam tři uchazeči, tak uvidíme,“ říká tiskový mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

4. února 2022

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Stále víc lidí pokukuje po bydlení u moře. V Česku je draho, říká průzkum

5. června 2024  13:51

Počet lidí, kteří se chystají investovat peníze do nemovitostí v zahraničí skokově narůstá. V...

Dolarových milionářů v Česku je už 34 tisíc. Roste i jejich majetek

5. června 2024  12:46

Počet dolarových milionářů v Česku se loni zvýšil o 5,2 procenta na 33 900. Hodnota jejich majetku...

Ženy rodí stále později a seniorů bude přibývat, ukázala zpráva o důchodech

5. června 2024  12:20

Porodnost v Česku se ustálí na 1,5 dítěte, věk prvorodiček se pak bude posouvat dále nad 30 let....

Nečekejte a zažádejte o dotaci na výměnu kotle, jinak hrozí pokuty, říká expert

5. června 2024

Rozstřel V Česku je čtvrt milionů kotlů nejnižší emisní třídy, jejichž provoz bude od letošního září...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...