Nejvyšší zástupci jihokorejské společnosti KHNP

Nejvyšší zástupci jihokorejské společnosti KHNP | foto: Dáša Hyklová, iDNES.cz

Jsme jediní, kdo pro Dukovany počítá s českou turbínou, říká jihokorejská KHNP

  • 33
Nejvyšší vedení korejské společnosti KHNP, jež je jedním z uchazečů o výstavbu jaderného reaktoru v Dukovanech, přijelo podpořit svůj projekt do Prahy. Jihokorejští manažeři jednali také s českými firmami, které chtějí do výstavby v Dukovanech zapojit. Společnost ČEZ nabídky tendru momentálně vyhodnocuje. Vláda se pořadí uchazečů dozví koncem února.

Výkonný ředitel jihokorejské společnosti KHNP Ču Ho-wang dorazil v úterý do České republiky s cílem projednat stav nabídky na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech. Zájem o lukrativní a strategicky důležitou zakázku má také francouzská EDF a severoamerický Westinghouse. Vyhodnocení nabídek tendru podaných koncem loňského října by měla česká vláda obdržet od společnosti ČEZ na konci února.

Všichni tři uchazeči o Dukovany doručili do sídla ČEZ své nabídky

Nejvyšší vedení korejské společnosti KHNP se sešlo s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), zástupci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a společnosti ČEZ.

Manažeři KHNP na pražské tiskové konferenci zároveň potvrdili jednání s potenciálními českými dodavateli, což je pro KHNP v případě výstavby nového reaktoru v Česku dlouhodobě prioritou. Na prodloužení platnosti memoranda o porozumění se KHNP již dohodla se společností Doosan Škoda Power, která přislíbila dodání turbíny pro nový jaderný blok. KHNP je tak stále jediným účastníkem tendru, který pro výrobu turbíny počítá s českým dodavatelem.

„V České republice je mnoho schopných a kvalifikovaných dodavatelů a s řadou z nich již úzce jednáme. KHNP se bude i nadále snažit o posilování vztahů s českými firmami, jejichž vysoká míra zapojení bude pro úspěšné a včasné dokončení dostavby nezbytná,“ řekl Ču Ho-wang.

Společnost KHNP v souvislosti s projektem v Dukovanech zdůrazňuje, že má zkušenosti s výstavbou a také s uvedením do provozu 36 jaderných bloků a to jak v Jižní Koreji, tak i ve Spojených arabských emirátech. Také vyzdvihuje, že je připravena při výstavbě dodržet navrhovaný rozpočet a i slibovaný termín výstavby.

Dukovany postavíme včas, věří si jihokorejský uchazeč v jaderném tendru

„Použití turbíny společnosti Doosan Škoda Power je přirozené, mateřská firma pochází z Jižní Koreje. Co se týká jaderných projektů v sousedním Polsku ještě nebylo rozhodnuto, ale je to jedna z možností,“ uvedl pro iDNES.cz Harry Chang, viceprezident projektové kanceláře KHNP pro Českou republiku.

S českými firmami jedná KHNP od roku 2016. V průběhu osmi let jihokorejská společnost identifikovala již přes dvě stě potenciálních českých dodavatelů a podepsala více než padesát memorand o porozumění.

Kromě tendru na dostavbu Dukovan jednal generální ředitel KHNP se zástupci ČEZ také o možnostech spolupráce v dalších oblastech energetiky, jako jsou malé modulární reaktory nebo vodíková energetika.