Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - Aukce, dražba | foto: Profimedia.cz

Internetové aukce státního majetku řeší antimonopolní úřad

Průhlednost a výhodnost prodeje státního majetku přes internetové aukce začal na základě stížnosti zkoumat antimonopolní úřad. Firma, jež aukci zprostředkovává, přitom nedávno označila internetovou aukci za nejtransparentnější způsob dražby.

"Jde o prodej majetku jedné státní firmy,“ říká Martin Švanda z odboru vnějších vztahů Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Šetření je podle něj teprve na začátku, proto odmítl stížnost blíže komentovat.

Přes elektronickou aukci chtěly už dnes prodat České dráhy Šporkovský palác v centru Prahy za vyvolávací cenu půl miliardy. Vůbec poprvé se státní majetek tímto způsobem prodal před pár týdny - soubor budov ministerstva vnitra za 280 milionů. Obě aukce pořádá společnost Clanroy Sales.

Dvě stě milionů za zprostředkování dražeby
Jedním z napadených bodů prodeje státního majetku je, že ani v jednom případě se dražební společnost nevolila ve výběrovém řízení. "Nešlo o výběr soukromé firmy dle zákona o veřejných zakázkách, protože ministerstvo za provedené služby nic neplatilo,“ říká Jana Malíková, mluvčí ministerstva.

Firmě Clanroy Sales nemuselo zaplatit ani korunu. Náklady aukce a odměnu aukční síni totiž hradil plně kupující, což není obvyklé. Nulový poplatek byla podmínka ministerstva. "Odměnu dražebníkovi vždy platí navrhovatel, neumím si představit, že by za objednané služby zaplatil dražitel (kupující),“ říká k tomu Libor Nevšímal z aukční síně Naxos.

Pět procent pro aukční síň Přirážka Clanroy Sales činila pět procent z vyvolávací ceny, což podle lidí z oboru je u takto vysokých částek (200 milionů v případě budov ministerstva) na horní hranici obvyklého. Otázkou potom je, jak se odměna promítne do výsledné ceny.

O palác za půl miliardy není zájem
"Nevím, proč by si někdo stěžoval. Pro nás je důležité, že všichni účastníci námi pořádaných aukcí byli spokojeni,“ říká k tomu majitel Clanroy Sales Přemysl Jirák, podle kterého bylo vše v pořádku. Do aukce na palác Českých drah se nikdo nepřihlásil, z aukce dnes zřejmě sejde.

Obdobný případ řešil antimonopolní úřad v květnu. Město Břeclav bez výběrového řízení prodávalo byty přes pět realitních kanceláří. I v tomto případě platili odměnu realitkám kupci. Město dostalo pokutu třicet tisíc korun, odvolalo se.