Internet je dosažitelný už i z mobilu

- EuroTel začal nabízet službu přístupu z mobilu na Internet. Tato služba využívá technologie WAP - Wireless Application Protocol (bezdrátový aplikační protokol). EuroTel se navíc stává jedním z prvních v Evropě, který poskytuje podobnou nabídku. "Zavedení WAP služeb změní způsob, jakým lidé získávají novinky a informace. Jejich mobilní telefon se stává bránou do světa informací, kterou mají kdykoliv nadosah," komentoval zavedení služby Alexander Winkler, zástupce generálního ředitele EuroTelu Praha.

EuroTel bude v souvislosti se zavedením této služby používat nový telefon Nokia 7110, který používá technologii WAP.

Škála zhruba 1500 webovských stran, jejichž množství bude firma stále rozšiřovat, bude poskytovat takové služby, jako jsou jízdní řády, programy kina, televize, sport, počasí, menu restaurací, zprávy z burzy, e-mail, telefonní bankovnictví, e-komerci, zprávy ČTK a CNN.

Za minutu spojení si bude firma účtovat dvě koruny bez DPH.

EuroTel je zatím jedním z několika mála operátorů na světě, který provozuje síť s rychlostí datových přenosů 14,4 kbps, zatímco většina GSM operátorů pracuje s rychlostí 9,6 kbps.

Zákazníci EuroTelu si budou moci koupit nové WAP telefony již před Vánoci a o vánočních prázdninách si na svém telefonu prohlížet stránky s informacemi.

Zatímco EuroTel, kterému Nokia dodává většinu technologií, má telefonů relativně dostatek, druhý operátor RadioMobil podle mluvčí Terezy Kakosové čeká na jejich dodávku, a proto nemůže zahájit komerční provoz obdobné služby, kterou představil již na jaře v pilotním projektu, na Invexu si ji mohli vyzkoušet i návštěvníci veletrhu.