Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Inflaci v prosinci hnala vzhůru DPH u potravin, tlumilo ji levnější oblečení

  • 6
Cenová hladina se v prosinci zvedla proti listopadu o 0,4 procenta. Obchodníci zdražovali s předstihem hlavně potraviny kvůli lednovému zvýšení DPH. Vedle potravin rostly ceny plynu nebo železniční dopravy, zlevňovalo naopak oblečení. Proti loňskému prosinci inflace zpomalila na 2,4 procenta.

Růst inflace o 0,4 procenta byl s výjimkou května nejvyšší meziměsíční přírůstek cen v loňském roce, uvedl Český statistický úřad.

Ceny vzrostly proti listopadu prakticky u všech druhů potravin. Celkem se ceny potravin zvýšily ve srovnání s listopadem o dvě procenta. Nejvíc zdražily základní potraviny jako mléko, mléčné výrobky, vejce, maso či pečivo.

"V maloobchodních cenách potravin se patrně stále výrazněji promítá změna snížené sazby DPH. Ta sice platí až od začátku roku 2012, do inflace ale promluvila již s předstihem," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

V prosinci se navíc dál zvyšovala cena plynu, která vzrostla v průměru o 3,3 procenta. Podle Marka v průběhu loňského roku stoupla cena plynu v průměru o 20 procent. Na začátku letošního roku by měl plyn mírně zlevnit (více čtěte zde).

"Inflaci tlumil brzký začátek zimních slev a výprodejů oblečení a obuvi. Sezona slev obvykle začíná v lednu, tentokrát začaly ceny výrazně klesat již v prosinci," poznamenal David Marek. Oblečení v prosinci zlevnilo v průměru o 3,6 procenta.

Růst DPH se do inflace promítne i na začátku letošního roku, kdy se k dražším potravinám přidají ceny tepla, léků a jízdného.

,