Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Firmy se bojí inflace. Do smluv si dávají pojistky, aby mohly zdražit

Dojednat v dodavatelské smlouvě jasně stanovenou cenu je dnes stále těžší, a to zejména ve stavebnictví či průmyslu. Dodavatelé se totiž bojí, že jim inflace podraží vstupy a oni pak budou muset zakázku dokončit ve ztrátě. Sahají proto po různých smluvních doložkách, které přizpůsobují finální cenu zakázky aktuální výši inflace.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Dvouciferná meziroční míra inflace se stále silněji promítá do dodavatelských smluv. Velkým tématem jsou v posledních týdnech inflační doložky. Využívají je zejména firmy v průmyslu a stavebnictví, jejichž klienti je ve většině případů akceptují, protože vědí, že jinak se dodávka vůbec neuskuteční,“ upozornil na aktuální jev Petr Kymlička, partner skupiny Moore Czech Republic.

Právě stavebnictví a průmysl trpí kvůli zdražování materiálů a energií inflací nejvíce. Růst cen pak podniky potřebují přenášet na zákazníky, aby nakonec nebyly po splnění zakázky ve ztrátě.

Hra o čas

Plánovat cenotvorbu v době, kdy se ceny téměř všeho neustále mění, je velice těžké. „Firmy také hrají o čas,“ upozorňuje Petr Kymlička. Podle něj totiž omezená dostupnost vstupů, může prodlužovat termíny realizace zakázek. Hodnota peněz získaných od zákazníků se ale vlivem inflace rychle snižuje.

Firmám tak nezbývá než se před těmito vlivy chránit všemi dostupnými cestami. Jednou z nich je právě i inflační doložka. Jde o speciální ustanovení smlouvy, které říká, jak se změní, respektive zvýší cena dodávky zboží či služeb v návaznosti na vývoj inflace.

KOMENTÁŘ: Za dramatickou inflaci v Česku mohou ekonomičtí „autisté“

„Jsme jednoznačně pro používání inflačních doložek. Uzavírat v dnešní době smlouvu na stavební práce bez toho, že by se v ní řešil nepředvídatelný růst cen, je podle našeho názoru v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Navíc je takový postup v rozporu s požadavkem péče řádného hospodáře ze strany veřejného sektoru,“ odpověděl Vojtěch Kostiha, mluvčí společnosti Metrostav, na dotaz, zda ve společnosti nějak smluvně řeší vliv inflace. Připouští, že v minulosti, kdy prudký růst cen nebyl tak palčivý, smlouvy na podobné úpravy cen nepamatovaly. Firmám tak nyní často nezbývá než hledat náhradní řešení.

„V takových případech využíváme ustanovení o vyšší moci, případně jiná kompenzační smluvní ujednání. Odkázat lze také na ustanovení občanského zákoníku, který řeší situace, kdy nastane vlivem mimořádné události hrubý nepoměr v právech a povinnostech stran. A konečně lze apelovat i na základní zásadu soukromého práva, a to zásadu poctivosti,“ doplnil Kostiha.

Podniky raději ukončují staré smlouvy

Advokát společnosti Deloitte Ondřej Chmela upozorňuje i na další aktuální jev, kterým je snaha o ukončení již uzavřených smluv. Od toho dodavatele často neodradí ani nutnost zaplatit pokutu, náhradu škody nebo další penále. „Pro dodavatele je ekonomicky neúnosné plnit smlouvy za ceny sjednané v předchozích letech, proto se raději ze smluv jednorázově vykoupí. Objednatelé, zejména z veřejného sektoru, nechtějí a velmi často ani nemohou přistoupit na úpravu cen. Některé dodavatele pak plnění takových smluv už i existenčně ohrožuje, což platí především ve stavebnictví.“

Kvůli potřebě zohlednit proměnlivou cenu materiálu, energií a dalších položek se například stavební firma Liko-S snaží u starších smluv vyjednat dodatky. „Ty jsou pro nás velice důležité, protože vstupy se zvedly a dále zvedají, a my tak nejsme schopni ujednání plnit za starých podmínek. Takové zakázky bychom museli dělat ve ztrátě. Jsou to ale těžká vyjednávání,“ řekl iDNES.cz zakladatel společnosti Libor Musil.

Inflace je nejvyšší za téměř 30 let, rostou náklady na bydlení i dopravu

Tvrdé vyjednávání bylo součástí obchodních dohod vždy. Obchodníci si ale všímají určitého mentálního posunu, který se ve vyjednáváních v poslední době objevil. „Před několika lety bylo nemyslitelné odběratelům tímto způsobem navyšovat ceny. Dnes ovšem výrobci stojí před rozhodnutím, zda přestanou vyrábět, protože se jim to už nevyplatí, nebo budou pokračovat s tím, že budou muset zvýšit ceny. Zároveň nemají alternativy, jak si dodávky zajistit levněji. Vyjednávání o ceně se tak děje v úplně jiných podmínkách než dříve,“ dodává partner poradenské společnosti PwC Petr Smutný.

Jde to i jinak

Inflační doložka není jedinou cestou, jak se mohou firmy pojistit proti vlivům inflace na jejich finální ceny. „Nemůžeme předpovídat, jestli nám ještě nějak dramaticky nestoupne cena vstupů, nebo zda nám naopak vstupy nezlevní. Snažíme se tedy do nových smluv přidat dodatky, které upraví, co se bude dít, pokud nějaký konkrétní vstup podraží, nebo naopak zlevní,“ vysvětluje Musil.

Podle něj totiž může být inflační doložka v některých případech pro odběratele nevýhodná, protože inflace sice může jít nahoru, ale některé materiály mohou naopak zlevnit. „V minulosti nám například takto klesly vstupy nerezové oceli, ale inflace šla nahoru. Než klasickou inflační doložku proto raději využíváme ujednání okolo cen,“ upřesnil majitel firmy Liko-S.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...