Diskuze

Vládní balíček srazí ekonomiku v příštím roce až o procento, říkají odborníci

Česká bankovní asociace upravila svou prognózu dalšího makroekonomického vývoje České republiky. Kvůli slabé zahraniční poptávce a nízké spotřebě domácností bude výkonnost české ekonomiky v letošním i příštím roce nižší, než se odborníci původně domnívali. Za letošní rok asociace čeká, že česká ekonomika meziročně klesne o 0,4 %, v tom příštím by měla vzrůst o 1,8 procenta.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ekonomiku drtí silná koruna, vysoké úroky a drahá elektrika. V příštím roce k tomu přibude ještě balíček a výrazné zlevnění ceny elektřiny v Německu. Letos bude HDP - 0,5% a příští rok 0,5%. Za 2 roky pokles. Žádná sláva.

1 0
možnosti
JS

J54a70n 47S47l18a42n40i67n22a

9. 11. 2023 19:45

Že to bude o víc asi nemohli napsat. Žáden balíček ještě neplatí a už teď je to o víc.

0 1
možnosti
OK

No, jsem zvědavý, co na to naši zdejší "ekonomové"...

2 0
možnosti
PS

Jsme národ, který neustále fňuká. Když se za minulých ANOČSSD vlád neúměrně k růstu ekonomiky zvyšovaly platy ve státní sféře, soukromá to musela dohánět a nedohnala, zvedaly se neúměrně důchody, tak bylo jasné, že tenhle candrbál musí jednou skončit .

1 4
možnosti
JF

J67i44ř96í 66F27o12u55s

9. 11. 2023 16:58

Jak jste přišel na to že se neúměrně zvedali důchody? Pocit? nebo to říkali na idnes?

Důchody se zvedali o inflaci, tedy zůstávali stejné, odpovídajícím způsobem se totiž zvedá příjem do státní pokladny. ČR vyplácí na důchode 8% HDP, Německo 12% a o snižování ani nepřemýšlí.

Ono to s tím fňukáním taky souvisí, ale v tomto případě je to prostá závist, když důchod nebudu mít já, tak ať ho nemá nikdo, že?

3 1
možnosti
MZ

To už jsou taková periodická období, kdy část střední třídy přesuneme mezi chudinu.

3 0
možnosti
PS

Ne, to jsou taková období napříč staletími, kdy chudina si myslí, že její zvolený představitel, když ho zvolí, přece nebude krást, jelikož to už nepotřebuje.

4 5
možnosti
PS

Stačí, aby se vzpamatovala německá ekonomika a z toho důvodu bude líp i v Česku. I bez Babiše a Fialovy vlády.

0 3
možnosti
MZ

Tak zvedneme daně a ono se to srovná

2 2
možnosti
PS

Příliš jiných možností jako stát nemáte. Ještě by šlo propustit státní zaměstnance, snížit nebo zrušit sociální dávky a důchody a omezit dotace.

2 5
možnosti
MU

No co. Letos, za účelem zkreslení deficitu státního rozpočtu, si musel vzít půjčku Státní fond dopravní infrastruktury. Příští rok si budou muset, krom něj, vzít půjčku i důchodci.

13 1
možnosti
PS

Důchodci v Česku se mají nejlépe od dob, kdy důchody kancléř Bismarck vymyslel. Takový poměr čistého důchodu k hrubé mzdě nikdy neměli. A stačila k tomu jen drobná chybka v zákonu o valorizaci důchodů, který prosadil Kalousek.

3 6
možnosti
ML

V Eurozóně inflace 2,9%, jelikož dochází ke snižování cen energií. U nás se vymýšlí o kolik jí opět příští rok zdražit, aby solární baroni byli spokojeni, jelikož je mezi nimi i dost politiků. A firmám zvedneme složku elektřiny o 200% , to by bylo aby byly konkurenceschopní.

25 1
možnosti
MZ

Omluva, klikl jsem na plus a skočilo mínus.

0 0
možnosti
ZM

Jen překvapuje, že i za této situace jsou občané, kteří z nějaké podivuhodné povahy zahořeli láskou k evidentně naprosté příčině politickoekonomickému rozvratu ČR fialovou pětikoalicí.

12 0
možnosti

P98e77t25r 12Š96e44d76ý

9. 11. 2023 15:14

Lidem s vaším myšlením se jen špatně vysvětluje, že to je jako jízda v ojetém autě na leasing, které předtím řídili Babiš, Šilerová, Havlíček a nástupcům jej předali v katastrofálním technickém stavu na ojetých gumách, s bordelem v interiéru, s prázdnou nádrží a s dluhem na leasingových splátkách.

2 6
možnosti