ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Salač, MAFRA

Inflace i válka. Podmínky v průmyslu se zhoršily nejvíce od roku 2020

  • 1
Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v červenci zhoršily, index nákupních manažerů (PMI) klesl na 46,8 bodu z červnových 49 bodů. Šlo o největší pokles od června 2020. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem.

Snížení poháněly rychlejší poklesy ve výrobě a nových zakázkách způsobené sníženou poptávkou v důsledku prudkého růstu cen a omezení koupěschopnosti. Poptávka poklesla v tuzemsku i v zahraničí a nové exportní zakázky klesly výrazně. Spolu se snížením zájmu firmy pozorovaly i pokles očekávání růstu výroby v průběhu nadcházejícího roku. Inflační tlaky zůstávají historicky vysoké, ale slábnou.

„Na začátku třetího čtvrtletí panovala mezi českými zpracovatelskými firmami skleslá nálada. Slabá poptávka a nižší koupěschopnost zákazníků vzhledem k vysoké inflaci zatížily finance a objevily se i zprávy o odkladech zakázek,“ uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Sian Jones.

Inflaci v červenci podle firem dál poháněl růst cen pohonných hmot, energií a materiálů a ceny vstupů i výstupů zůstaly vysoké. Je ale podle ní možné, že tlaky na ceny již vyvrcholily, protože tempo růstu nákladů zvolnilo čtvrtý měsíc v řadě.

Pětina firem může kvůli plynu úplně skončit, říká šéf Hospodářské komory

Slabá poptávka a válka na Ukrajině utlumily očekávání výroby v příštím roce a důvěra se držela těsně nad neutrálním prahem. Firmy následně zvýšily snahy omezit výdaje a redukovaly počty zaměstnanců nejrychleji od srpna 2020, dodala.

Zákazníci šetří

K celkovému zpomalení během měsíce částečně přispělo snížení objemu výroby. Jeho pokles byl prudký a největší za více než dva roky. Zároveň prudce klesly nové zakázky, a to nejrychleji od května 2020. Nové exportní zakázky zároveň klesly pátý měsíc v řadě a výrazným tempem. Náklady se pro české zpracovatelské firmy zvýšily nejpomalejším tempem od ledna 2021.

„Podnikatelské podmínky v průmyslu klesají osmý měsíc v řadě, poptávka firmám klesá, domácnosti jsou nuceni skrz vysokou inflaci k úsporám a firmy již začínají naplno pociťovat tuto změnu chování,“ komentoval pokles indexu ekonom společnosti Deloitte Filip Pastucha.

Výrobní PMI pro Českou republiku zpracovává společnost S&P Global na základě odpovědí od panelu nákupních manažerů ze zhruba 300 výrobních firem. Panel je rozvrstven podle sektoru a počtu zaměstnanců na základě příspěvku českému hrubému domácímu produktu (HDP). Sběr dat započal v červnu 2001.

,