ČSA uvažuje o zrušení některých linek.

ČSA uvažuje o zrušení některých linek. | foto: David Votruba, iDNES.cz

HN: ČSA zvažují zrušení ztrátových linek

  • 12
Praha by mohla přijít o přímé letecké spojení se čtyřmi evropskými městy. Podle Hospodářských novin České aerolinie zvažují, že zruší linky do Corku, Edinburghu, Splitu a Sarajeva. "Lety do těchto destinací jsou skutečně adepty na zrušení," citoval deník šéfa ČSA Radomíra Lašáka.

Spojení do Splitu přes léto zajišťuje i nízkonákladová společnost SkyEurope. Ta do chorvatského města bude do září létat dvakrát týdně. Změna by podle deníku mohla začít platit od zimní sezóny, kdy jsou lety málo obsazené.

Aerolinie chtějí linky rušit v situaci, kdy se potýkají s mnohamilionovou ztrátou, píší Hospodářské noviny. ČSA ale na druhou stranu přemýšlejí i o zavedení dalších linek, a to hlavně dálkových.

ČSA se chtějí podle slov prezidenta Lašáka zaměřit hlavně na východní trhy. Na linkách do Asie je totiž menší konkurence, protože tady chybí nízkonákladoví dopravci. Podle mluvčí ČSA uvažují hlavně o linkách do Číny, Japonska a Thajska, píše deník.

Radomír Lašák po svém nástupu do firmy spustil velké zemětřesení. Na jaře představil novou strategii firmy, která se má zaměřit hlavně na byznysmeny. Podle tohoto plánu by se aerolinky měly dostat do černých čísel v roce 2008. - více zde

Součástí ozdravení je i velké propouštění, při kterém se chce ČSA zbavit až jednoho tisíce lidí. Těm, kteří z firmy odejdou dobrovolně, ČSA nabídly až desetinásobek platu. - více zde

,