Více peněz má urychlit stavbu koridorů

Více peněz má urychlit stavbu koridorů | foto: Michal Klíma, MF DNES

Fond dopravy přidal železnici 1,6 miliardy

  • 3
Stavba železničních koridorů a příprava dalších drážních investic se urychlí. Státní fond dopravní infrastruktury totiž odsouhlasil navýšení částky, která na tyto akce letos zamíří, o dalších 1,6 miliardy korun. Na investiční stavby na železnici tak půjde celkem 11,8 miliardy korun.

Dodatečné peníze půjdou z 6,5miliardové dotace, kterou navíc fondu přidělila sněmovna na prioritní stavby.

"Schválené navýšení nám umožní především urychlit vybrané a pro dopravu nesmírně důležité stavby na železnicích," řekl ředitel fondu Pavel Švagr.

Podle něho to mimo jiné přispěje k vytvoření podmínek pro přechod nákladní a osobní dopravy ze silnice na železnici.

Fond zároveň vybral stavby, které z navýšení obdrží finance. Peníze navíc tak půjdou například na optimalizaci železničního uzlu Bohumín. Stavba bude díky tomu výrazně urychlena a skončí ještě letos, řekl Švagr.

Peníze dostane také tzv. Nové spojení v Praze, které má propojit železniční stanice Praha Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží, Libeň, Vysočany a Holešovice. Správa železniční dopravní cesty, která je investorem železničních staveb, dostane peníze na elektrizaci trati mezi Ostravou a Opavou a elektrizaci trati Kadaň - Karlovy Vary.

Celkem fond dopravy hospodaří asi se 44 miliardami korun ročně. Větší část jde na silnice, na železnici rozdělí kromě 12 miliard na investice dalších 5,4 miliardy korun na běžné výdaje a 1,7 miliardy půjde na tzv. předfinancování železničních staveb, které po jejich dokončení zpětně uhradí evropské fondy.