Diskuze

Jak číst fakturu za elektřinu? Vyznejte se v jednotlivých položkách vyúčtování

Klienti dostávají v těchto dnech vyúčtování energií. Mnozí se zhrozili z částek, jiným na fakturách chybí slibovaný příspěvek státu. MF DNES popisuje s expertem Jiřím Matouškem z Centropolu modelovou, zkrácenou fakturu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Ono bude spíše lepší tu fakturu vůbec nečíst, pokud nechcete dostat infarkt z té ceny. :-P

1 0
možnosti
Foto

Máte to špatně. Máte to adresovat výstavcům faktur, aby fakturu psali srozumitelně. Normálního člověka zajímá, kolik spotřeboval a kolik zaplatí. Všechno ostatní je na faktuře zbytečné. Jedna cena za jednotku by měla obsahovat vše. Málokoho zajímá, co všechno do toho spadá.

2 1
možnosti
EN

E84m46i49l 68N91o67v35á59k

30. 9. 2022 12:58

Vše co "normálního člověka zajímá" se na té faktuře dočte, a je dokonce pamatováno i na toho "nenormálního", který si třeba chce zkontrolovat, jestli vyúčtování souhlasí s podmínkami ve smlouvě.

5 0
možnosti
JB

Za elektřinu se čte fa. celkem dobře, horší je to s plynem. Plynoměr je v kubících, faktura mate a přepočítává na kWh.

4 0
možnosti
Foto

Je to z toho důvodu, že každý zdroj plynu má odlišné spalné teplo. Při horším spalném teplu musíte trubkami prohnat větší objem plynu, aby udělal tutéž práci. Např. norský zemní plyn ho má o pár % lepší oproti ruskému. Třeba když jsem pracoval na projektu postupného nákupu zemního plynu, tak velkoobchodní portál pro nákupy jednotlivých kontraktů (měsíc, kvartál, rok) byl už rovnou v MWh namísto m3.

1 0
možnosti
MB

Všechny faktury za energie jsou dělány tak, aby se v nich vyznalo co neméně lidí. Ono babičku z Horní Dolní opravdu nezajímá kolik stojí distribuce, nebo kolik je ekologická daň. Potřebuje vědět kolik ji stojí 1kW a kolik kW použila. Kdyby si i pekař rozepisoval do účtenky kolik ho stála mouka, energie a třeba doprava, tak se z toho zblázníme.

11 1
možnosti

Faktury jsou dělané tak, aby byla ověřitelná správnost výpočtu. Pokud babička z Horní Dolní chce vědět, kolik spotřebovala, má to na faktuře uvedeno. A pokud chce zjistit, kolik ji stála kWh, tak stačí jednoduchá matematická operace - dělení.

5 0
možnosti