Evropa zničila pizzu, zlobí se Italové

  • 27
O málo věcí se ve sjednocené Evropě bojuje tak horlivě, jako o jídlo. Každý z členských i nově přistupujících států si chce zachovat alespoň jeden pro sebe typický pokrm. Italové teď chtějí vrátit lesk pizze, než ji ostatní "evropští barbaři" docela zničí.

Skoncujte s falešnou mozzarellou, do řeky vysypte koření od velkovýrobců, kteří nepoznají bazalku od petržele a krmte zvířata tím přeslazeným kečupem, po kterém se člověku chce zvracet, radí členům Italská asociace restaurací.

Spolu s ministerstvem zemědělství a obchodní komorou se pokouší vrátit do života označení Made in Italy, které bude náležet všem, kdo po celém světě budou vyrábět slané koláče pouze z originálních surovin a dodržovat přitom původní výrobní postup.

"Odborníci i obyčejní lidé se musí snažit udržet typické italské postupy a společně se bránit proti splynutí s davem v této globalizační době," vyzval ministr zemědělství Gianni Alemanno.

Znamená to, že parmazán není parmazán, pokud jej nevyrobili v Parmě. Mozzarella zase musí být z jihoitalské Campania. Na severozápadně ve městě Genoa zase rostou jedinečná koření. A samozřejmě k pravé italské pizze musíte dostat také pravé italské víno.

Dodržování tradic má podle ministerstva nejen naučit ostatní Evropany dělat pořádnou pizzu, ale také lákat turisty do pravých italských restaurací, ať už jsou v Itálii nebo třeba Belgii. Právě tam by měla pilotní projekt příští rok odstartovat.

Italové si slibují, že by o kvalitní pizzu mohlo být v restauracích s rychlým občerstvením větší zájem, než o americké hamburgery. Ostatně právě jejich výrobci staví na tom, že zákazník dostane na celém světě stejný plátek masa s kečupem ve sladké žemli.

,