Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výnosy z povolenek by neměly končit v černé díře rozpočtu, říká sdružení

  13:24
Zástupci českého teplárenství neřeší pouze topnou sezonu, která běží na plné obrátky. Bezprostředně se jich týká i vládou odložené jednání o změně zákona upravující pravidla obchodování s emisními povolenkami.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Marek Podhora, MAFRA

Implementace evropské směrnice do zákona měla proběhnout už koncem loňského roku, vláda jej však třetího ledna odložila a podpořila posun termínu pro vyřazování emisních povolenek na třicátého září. Zatím se neshodla, jak s prostředky z povolenek naložit. V současné době je část výnosů přerozdělená mezi ministerstvo životního prostředí, ministerstvo průmyslu a obchodu a státní rozpočet.

To by však novela měla změnit. Podle MŽP, které návrh zpracovalo, by peníze měly být pod správou Státního fondu životního prostředí. Kompenzovaly by se nimi důsledků změny klimatu. Aktuálně se tímto způsobem uplatňují jen zčásti. Letošní výnosy z povolenek by podle odhadů měly činit přes čtyřicet miliard korun.

Peníze z emisních povolenek mají řešit klimakrizi, píší ekologové Fialovi

S tím však nesouhlasí MPO, které žádá příjmy z povolenek do vlastní rozpočtové kapitoly, a to kvůli potřebě financovat provozní podporu existujících zdrojů energie. Ministerstva financí a dopravy pak chtějí, aby výnosy byly příjmem státního rozpočtu.

Emisní povolenky nakupují elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny, například oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně ekvivalentního množství jiného plynu.

Zákon by měl převést do českého práva evropskou směrnici, která už měla platit od konce loňského roku. V zákoně jsou ustanovení, která musí ministři prodiskutovat, kabinet se k němu má vrátit později v lednu. Není však pravděpodobné, že by Česko kvůli pozdnímu přijetí čelilo ze strany EU pokutám.

Více času a menší tlak na cash flow

Vláda také podpořila posun termínu, do kdy musí firmy vyřadit emisní povolenky za emise vypuštěné v předchozím roce, a to na 30. září. Jde současně o termín, do kdy si firmy musí příslušný počet povolenek nakoupit. Návrh podle kabinetu zmírňuje tlak na průmyslové podniky, které musí povolenky nakupovat.

Podle Martina Hájka, ředitele Teplárenského sdružení ČR to z pohledu teplárenství znamená více času pro pořízení povolenek a menší tlak na cash flow. „Na jedné straně se zpřísňuje bezplatné přidělování povolenek, které je podmíněno realizací opatření z energetického auditu, na straně druhé v případě tepláren je bezplatná alokace povolenek navýšena o třicet procent, což je podmíněno předložením plánu klimatické neutrality a pravidelným vyhodnocováním jeho realizace.

Posledním zásadním bodem k jednání je definovat, na jaké účely je možné používat prostředky z Modernizačního fondu a z aukcí povolenek do státního rozpočtu,“ říká Hájek. Jak dodává, z pohledu sektoru není až tak zásadní, kdo bude prostředky z povolenek spravovat, daleko důležitější je, na jaké účely je bude možné použít.

„Pro nás je zásadní, aby byly výnosy z povolenek v souladu s evropskou směrnicí používány pouze na aktivity spojené se snižováním emisí, a nikoliv na zcela nesouvisející účely, jako je to do značné míry v současné době, kdy většina prostředků z aukcí končí v černé díře státního rozpočtu,“ upozorňuje Hájek.

Podraží vytápění i doprava, unijní státy schválily reformu emisních povolenek

Již dříve vyjádřil své znepokojení kvůli neprojednání návrhu novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů i Svaz průmyslu a dopravy ČR. Z pohledu Svazu představovala novela kompromis přijatelný pro všechny zúčastněné strany a je potřebná pro včasnou implementaci změn, které mají vstoupit v platnost již v první polovině letošního roku.

Vzhledem k dynamickému vývoji energetické a klimatické legislativy je podle SP ČR potřebné mít co nejdříve jistotu v nastavení nových pravidel pro obchodování v systému ETS 1, a také ve využití prostředků z obchodování s emisními povolenkami. Svaz v dřívějších vyjádřeních apeloval na to, aby byly plně využity na klimaticko - energetické účely a kompenzace dotčených průmyslových odvětví.

Jsou to právě průmyslové firmy, které cenu za emisní povolenky platí. Proto je v evropské legislativě zakotven princip, aby byly tyto prostředky použity na dekarbonizaci, mimo jiné i firem, které povolenky hradí. Vzhledem k enormním investičním nákladům na dekarbonizaci českého hospodářství, které v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu budou muset být vynaloženy, je nezbytné, aby novela zákona zajistila využití všech výnosů z dražeb emisních povolenek na opatření a dekarbonizaci hospodářství v souladu s evropskou legislativou,“ uvádí Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR. Podle něj by jiné postupy ohrožovaly úspěšnost transformace průmyslu a vůbec naplňování cílů Green Dealu.

Návrh revidované novely reaguje na upravenou směrnici EU, která vyžaduje, aby veškeré výnosy z povolenek byly využity na ochranu klimatu. Stát to bude muset unii zřejmě i vykazovat. Dosud musela být takto použita pouze polovina těchto výnosů, v případě zbylých peněz šlo jen o doporučení. Konkrétní příklady opatření, na která bude možné peníze nově využít, návrh nespecifikuje. Návrh novely dále počítá s úpravou celkového množství povolenek pro leteckou dopravu a rozšiřuje systém i na námořní dopravu.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise. Cena povolenek je jedním z faktorů, které se promítají do cen energií.

Autoři: ,

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...