Diskuze

Praha hostila česko-francouzské jaderné fórum, navštívil jej i prezident Macron

Načasování cesty francouzského prezidenta Emmanuela Macrona do Prahy nebylo náhodné. Do půlky dubna mají francouzská společnost Elecrticité de France (EDF) a jihokorejská KHNP předložit závazné nabídky pro výstavbu čtyř jaderných bloků v Česku, k čemuž je koncem ledna vyzvala vláda. Rozvoji jaderné energetiky bylo věnováno česko-francouzské jaderné fórum, které se uskutečnilo v úterý odpoledne v pražském Rudolfinu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Konečně Francouzi dali najevo, že Čechy zmiňovaná cena 160 miliard za nový jaderný reaktor je nereálná, což se ví dlouho, ale pořád se s tím v ČR operuje, i když to je už roky a roky nesmysl.

Francouzi říkají 250 miliard, kdyby se to stavělo teď hned, bez financování atd. To znamená, že reálně to bude okolo 500 miliard, možná i víc (za jedno jádro). Pokud to za to stojí tak do toho investujme, ale nejdřív si musíme přestat lhát třeba o té ceně a pak teprve můžeme udělat nějaké zodpovědné rozhodnutí.

Řeči že postavíme čtyři reaktory je podle mého názoru jen fikce, kterou ztrácíme čas. To jedno jádro by bylo velmi náročné pro Česko. Je to myslitelné maximum. Navíc to neřeší plno věcí. Konec uhlí zcela jistě nestihneme atd. Chceme dávat takové peníze do zdrojů, kde je plno rizik, ale předtím musíme řešit to, co nastane dřív. Přitom peníze na investice máme jen jedny. Když tolik vsadíme na jádro, nebude na investice, které musíme postavit předtím. Jádro je na strašně dlouho. Zejména v Česku.

U nás všechno trvá. Ono těm Francouzům to taky trvá hodně dlouho (viz jejich problémy), to si každý může nastudovat. Ale u nás se k tomu přidávají česká specifika. To je velmi rizikový mix. Problém bude už s EU a notifikací u Evropské komise. Ta se může hodně táhnout, přitom to mělo být hotové loni v létě. Problém je na české straně, která není schopná dodat kompletní smysluplnou dokumentaci. My máme problém se stavbou dálnice, ale stavba jaderného reaktoru je mnohanásobně náročnější i z hlediska povolovacího procesu a všeho okolo.

Každé zdržení je problém. A tím se dostáváme i k tomu, jak probíhá diskuze v Česku o jádru. Chybí přesná čísla, často i jakákoli čísla v energetické koncepci ČR. Prostě jádro to nevyřeší, ale chceme jádro, ovšem nevíme jak a za jakých okolností. Čas plyne a plyne.

0 0
možnosti
MR

Tak netaji se ambici byt lidrem, ani se nedivim, kolik ze to Francie ma jadernych bloku? A mimo to ma i jaderne zbrane a zavod na prepracovani vyhoreleho paliva... podil na energetickem mixu je ve Francii u jadra cca 70%.

0 0
možnosti
MK

Taky kvůli tomu Emanuel přiletěl, lobovat a prosazovat EDF. Jednání s Pavlem o Ukrajině byl jen povinný politický taneček.

2 0
možnosti
MR

Tak samozrejme se to hodi,... ale radeji bych KHNP,...

0 0
možnosti
MV

Jen podotknu, ze jiz drive rusky TVEL nebyl schopen odstranit problémy s nekvalitou palivových článků dlouhou dobu, i proto se muselo začít brát od Westinghousu.

To jen pro ty, co tu vytrubuji, jak rusaci dodavali kvalitu.

2 4
možnosti
KN

Super. Veolia 2 přichází...

4 1
možnosti