ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Nezaúčtoval koláč, dostal pokutu 11 tisíc. Soud se teď prodejce zastal

  • 705
Soud se zastal prodejce, který nevystavil EET účtenku za desetikorunový koláček. Místo původní pokuty 11 tisíc korun zaplatí nakonec krnovský provozovatel jen tisícovku. Jedná se o první případ, kdy se živnostník za drobný přestupek proti evidencí tržeb domohl zastání soudu. Podobných případů by mohl být více.

Přílišnou přísnost přičítala finanční správě řada kritiků EET. „Já si myslím, že by se tak mělo přihlížet ke každému drobnému živnostníkovi. V tomto případě byl použit selský rozum. Ale ještě uvidíme, zda se finanční správa odvolá,“ hodnotí situaci majitel krnovského Krámku u radnice.

Finanční správa v současnosti čeká na písemné vyhotovení rozsudku ostravského krajského soudu. Až pak rozhodne, jaké budou další kroky. Původní pokuta 11 tisíc korun, kterou provozovatel dostal v srpnu 2017, byla po odvolání snížená na 6 500 korun. Následně pak soud přihlédl k majetkovým poměrům majitele obchodu, částku označil za likvidační a pokutu stanovil na jeden tisíc korun včetně paušálních nákladů. 

„Jedná se tak o malou, ale důležitou výhru, která může být vodítkem k řešení obdobných případů i pro ostatní,“ uvedl na Facebooku senátor a daňový poradce Tomáš Goláň. „U soudu toho máme víc,“ dodal následně pro iDNES.cz. 

S verdiktem soudu finanční správa nesouhlasí a výši původně stanovené částky 6 500 korun za likvidační nepovažuje. „Jednalo se totiž vzhledem ke všem okolnostem o částku menší než polovina obvyklé výše pokuty za obdobná porušení,“ uvedla Klára Křehlová z tiskového oddělení finanční správy. 

Koláček za 11 tisíc

V prosinci 2017 si provozovatel krnovského Krámku u radnice postěžoval ve  facebookové diskusní skupině „Perly z činnosti Finanční správy“. „Tak a je to tady...za koláček za 10 korun 11 000 korun od stolu...nechutné…,“ napsal a přiložil kopii dokumentu z finančního úřadu (psali jsme zde).

Facebookový příspěvek ze skupiny pro Perly z činnosti Finanční správy

Podle protokolu z dřívější srpnové kontroly šlo o chybu prodavačky, která údajně z neuváženosti účtenku nevystavila a zároveň neevidovala tržbu. 

Případů, kdy se podnikatelům vymstilo nevystavení účtenky, je několik. Například před rokem nezaevidovala prodavačka v trafice v Holešově ve Zlínském kraji nákup bonbonů v hodnotě 15 korun. Za to majitel dostal pokutu ve výši 15 tisíc korun.