Euro, ECB, Evropská centrální banka

Euro, ECB, Evropská centrální banka | foto: Profimedia.cz

ECB zvedla úroky, jsou nejvýš za 6 let

  • 6
Evropská centrální banka zvedla sazby v eurozóně na čtyři procenta. To je nejvýše za posledních šest let. Úroky nedávno rostly i v Česku. Základní sazba dosáhla 2,75 procenta.

Analytiky rozhodnutí centrálních bankéřů nepřekvapilo.

Růst o čtvrt procentního bodu znamená, že za posledních 18 měsíců se cena půjček zdvojnásobila a signalizuje, že přetrvává nebezpečí inflace. Kvůli všeobecným obavám ze zvyšování cen je ostatně většina ekonomů přesvědčena, že banka nechá úroky dále vzrůst, a to minimálně na 4,25 procenta.

Inflační hrozba drží více než rok poměrně vysoko i americké sazby. Americký Fed ji nechává na 5,25 procenta a naznačil, že dolů zatím půjčky nepůjdou, a to navzdory útlumu ekonomiky. - více zde

Zvyšování úroků ostatně nahrávají ekonomické podmínky, aktivita podniků je, stejně jako důvěra v ekonomiku, vysoká a nezaměstnanosti se snižuje. Ekonomický růst v eurozóně se čeká minimálně na úrovni 2,5 procenta. - více zde

Francie: chceme normální dialog
Ještě než ve středu evropští bankéři zasedli, dočkali se kritiky. Francii se totiž nelíbí, že jednotlivé země nemohou zasahovat do měnové politiky banky a žádá "normální dialog," uvedla ČTK.

Chce mít rovněž možnost diskutovat o potřebě dalšího zvyšování úroků. Paříži už dříve vadilo, že ECB nemá v eurozóně odpovídajícího vládního partnera, a že komunikace mezi vládami a ECB je jednostranná.

ECB si nicméně svou absolutní nezávislost žárlivě střeží a rozhodně odmítá jakékoli snahy o institucionalizovaný dialog, jak si ho představuje Francie. Postoj ECB sdílí Evropská komise i většina ministrů financí eurozóny, píše agentura.

, ,