Ruský magnát Děripaska chce vytěsnit českého finančníka Kellnera z pojišťovny Ingosstrach. Za minoritní podíl nabízí "spravedlivou cenu". Kolik peněz to je, neřekl.

Ruský magnát Děripaska chce vytěsnit českého finančníka Kellnera z pojišťovny Ingosstrach. Za minoritní podíl nabízí "spravedlivou cenu". Kolik peněz to je, neřekl. | foto: Reuters

Děripaska nabízí PPFI odkup akcií Ingosstrachu

  • 2
Majoritní vlastník ruské pojišťovny Ingosstrach, firma Bazovyj Element, chce jednat s menšinovými vlastníky o odkupu akcií pojišťovny "za spravedlivou cenu". A to v případě, že k dalšímu rozvoji pojišťovny bude nutná konsolidace akcií u jednoho akcionáře, píše skupina na svých internetových stránkách.

Minoritní podíl 38,5 procenta ovládá skupina PPF Investments spojená s českým miliardářem Petrem Kellnerem. 

Oficiální text však neupřesnil, nakolik si Bazovyj Element cení podílu minoritních akcionářů v Ingosstrachu. Mluvčí PPFI Jan Piskáček řekl, že žádné nabídky na odkup 38,46 procenta akcií Ingosstrachu nedostali a že text Bazelu zveřejněný včera večer je třeba nejprve prostudovat.

Kellner s Děripaskou bojuje už čtyři měsíce
PPFI koupi akcií Ingosstrachu zřejmě za více než 700 milionů dolarů od dosavadního majitele Alexandra Mamuta oznámila v polovině října 2007.

O několik dní dříve se ale konala valná hromada, kde bylo navýšeno základní jmění a oba akcionáři spolu od té doby tvrdě soupeří o to, zda minoritním akcionářům bude dovoleno využívat práva ovlivňovat chod společnosti. - více zde

Loni na konci roku dosáhla PPFI prvního vítězství, když moskevský arbitrážní soud předběžným opatřením pozastavil schválené navýšení základního kapitálu pojišťovny, o něž se snažil majoritní vlastník.

Cílem podle PPFI bylo rozmělnit její teprve nedávno získaný podíl. O případu jako takovém má soud jednat za týden.

Spory nás zpomalují, stěžuje si Bazel 
Podle firmy Bazovyj Element je nyní kvůli mnoha soudním sporům významně zatížena práce samotné pojišťovny.

"Od října 2007 právníci Ingosstrachu odpověděli na více než 30 žádostí a dopisů, které se často opakovaly. Žádosti nejsou obvykle spojeny s jádrem korporativního sporu. Mnohé z nich jsou nekonkrétní, a aby na ně mohli odpovědět, potřebují právníci mnoho času," tvrdí tiskové prohlášení.

"Cílem PPF Investments není vést korporátní spory. Jsme společnost, která je připravena podniknout jakékoli kroky, které by vedly ke zmírnění napětí mezi akcionáři, budou-li v souladu se světovými obchodními standardy," komentuje situaci Piskáček.

"Budeme usilovat o zachování našeho podílu v Ingosstrachu a možná dokonce i o jeho zvýšení," dodává.

,