Solární panely

Solární panely | foto: NWT, a.s.

Kvůli boomu fotovoltaiky chce ministr miliardy, ČSSD vyšetřovací komisi

  • 38
Zdražování elektřiny kvůli podpoře fotovoltaiky vyburcovalo rok před volbami české politiky. Zatímco ČSSD se domáhá vyšetřovací komise Sněmovny kvůli solárnímu boomu, ministr průmyslu Martin Kuba z ODS do chystaného vládního balíčku na podporu ekonomiky navrhl miliardovou kompenzaci pro průmysl.

"Tato kompenzace v řádu jedné až dvou miliard korun by měla být zaměřena na energeticky závislý průmysl, na který dopadá ztráta cenové konkurenceschopnosti nejvíce," píše se v dokumentu "Opatření vlády a další návrhy v reakci na aktuální ekonomickou situaci", který má iDNES.cz k dispozici. Ministři ho tento týden projednávali s odboráři a zástupci zaměstnavatelů.

V dokumentu je také napsáno, že ministerstvo průmyslu a obchodu prosazuje změnu státní politiky v oblasti podpory obnovitelných zdrojů energie. Od roku 2014 by již neměly být podporovány nové výrobní zdroje formou výkupních cen.

Šéf hospodářského výboru Sněmovny Milan Urban z ČSSD označil ve čtvrtek Kubův návrh na kompenzaci kvůli růstu ceny elektřiny z důvodu solárního boomu za dobrý nápad. "Ano, protože to inicioval hospodářský výbor. Nemůže to být ale zaměřené jen na vybrané odběratele elektrické energie, kompenzace musí být i pro domácnosti a malé firmy," prohlásil Urban.

Vyšetřovací komise je na dobré cestě, tvrdí ČSSD

Sociální demokraté se na příští (květnové) schůzi Sněmovny pokusí prosadit vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla zabývat okolnostmi solárního boomu.

"Věříme, že je to na dobré cestě. Jediná TOP 09 je jasně proti, ODS je ochotna se o tom bavit," řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

"Věřím, že se podaří vnést trochu světla nad to, čemu se říká solární tunel," řekl Urban. Spokojen bude už v případě, když se díky parlamentnímu vyšetřování podaří rozkrýt zatím utajené vlastníky solárních elektráren. "Předpokládám ale, že se podaří zjistit mnohem víc," prohlásil šéf hospodářského výboru.