Bance unikly citlivé informace. Jaké a v jakém rozsahu, neuvedla.

Bance unikly citlivé informace. Jaké a v jakém rozsahu, neuvedla.

ČSOB unikly citlivé údaje o klientech

  • 39
Jeden z největších bankovních domů v zemi, ČSOB, čelí nepříjemnému skandálu. Bance unikla data o klientech. V jakém rozsahu a čeho přesně se týkají, nebyli zástupci ústavu schopni upřesnit.

"Mohu potvrdit, že došlo k úniku informací, která nezahrnují data o finančních tocích, přístupové kódy ani hesla a týkají se jednoho konkrétního dne z letošního listopadu," uvedl Marek Roll z ČSOB. Konkrétnější být ale nechtěl. Neuvedl, jestli se jedná o únik čísel účtů klientů, ani rozsah.

Nebyl schopen specifikovat, ani zda se případ týká stovek či tisíců klientů. Neupřesnil ani, jestli unikla data soukromých nebo firemních klientů. "Rozsah teprve zjišťujeme," uvedl iDNES.cz.

ČSOB v tiskové zprávě ujistila, že si zabezpečení dat o svých klientech hlídá. Otázku, zda informace vynesl někdo z firmy, ponechal Roll bez komentáře. Banka mlčenlivost vysvětlila snahou nenarušit vyšetřování. Klienti se ale v případě nejasností mohou obrátit na svou pobočku.

Pokuta až 10 milionů
V případě úniku citlivých údajů bance hrozí pokuta až deset milionů korun, uvedl šéf Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec. O případu ČSOB ale zatím žádné informace neměl.

"Jedním z kritérií při přidělování pokuty je i stupeň společenské nebezpečnosti. Největší pokutu, kterou jsme kdy uložili, bylo 3,5 milionu korun pro banku, která špatně smazala disk počítače. Ten se dostal do bazaru a údaje o tisících klientů se pak dostaly ven," uvedl.

Kdo je ale za případ ČSOB zodpovědný, jasné není. "Pokud to ukradl někdo cizí a oni by to měli špatně zabezpečené, je to případ pro nás. Pokud je to někdo z vnitřku, je to trestní čin zaměstnance a byl by potrestán jednotlivec," dodal Němec.

Banka skutečně trestní oznámení na neznámého pachatele podala. Zda ale podezírá někoho ze svých zaměstnanců, ponechal Roll bez komentáře.