Manželé vzkřísili kutnohorskou čokoládu. Teď Lidka sbírá na soutěžích triumfy

  • 17
Historie čokolády z Kutné Hory se psala již před sto lety, ovšem kvůli znárodnění proslulé továrny na čokoládu Lidka výroba zcela zanikla. O její vzkříšení se před téměř sedmi lety zasloužili manželé Bartošovi, kteří začali vyrábět i světově oceňovanou čokoládu. Otevřeli také Muzeum kutnohorské čokolády.

Celý čokoládový koncept od počátku stál na tom, že vznikne jen muzeum věnující se historii kutnohorské čokoládovny s prodejnou čokolád. „Potom se nás však začali zákazníci ptát, kdy začneme konečně vyrábět Lidku,“ vzpomíná Lada Bartošová.

Nejdříve receptury a výrobní technologie zkoušeli doma v kuchyni, aby pochopili i principy, jak to při výrobě funguje. Novými recepturami se snažili co nejvíce přiblížit originálu, ale není to zcela možné. „Například víme, že čokoláda Lidka se dlouhou dobu mísí a tím se stává typicky hladkou a jemnou. Výroba je stejná jako před sto lety, a to hlavně díky dodržování postupu i kombinací vzpomínek pamětníků,“ říká Bartošová.

„V roce 2018 se nám konečně podařilo získat ochrannou známku Lidka a při příležitosti výročí 100 let od založení republiky jsme vyrobili naši první čokoládu. A po šedesáti letech let po uzavření čokoládovny se nám výrobu čokolády Lidka v Kutné Hoře podařilo opět obnovit,“ popisuje začátky Lada Bartošová.

V současné době malá kutnohorská čokoládovna vyrábí devatenáct druhů čokolády a limitované edice – velikonoční, vánoční s pomerančem, různě procentní horké čokolády.

„Pustili jsme se také do mléčných čokolád nejenom z kravského mléka, ale také z velbloudího, ovčího i oslího. Rádi experimentujeme,“ dodává provozovatelka muzea a čokoládovny.

O tom, že kutnohorská čokoláda je nejlepší ve své kategorii, dokazuje několik triumfů získaných na mezinárodních soutěží. Pouhého půl roku od obnovení výroby vyhráli první bronzovou medaili na Academy of Chocolate v Londýně.

Největší úspěchy však sklidili v loňském roce na soutěži International Chocolate Awards Europe, kde získali zlatou medaili za stoprocentní čokoládu a řadu dalších medailí. Nyní mají na svém kontě téměř třicet ocenění.

Od prokrastinace do muzea

Lada Bartošová je vystudovaný divadelní historik, a než se začala věnovat čokoládě, psala disertační práci o divadelních hospodských sálech na českém venkově. Zcela náhodou tak zjistila, že v místech dnešního kutnohorského archivu se dřív vyráběla čokoláda.

„A protože jsem mistr prokrastinace, tak mně v tu chvíli přišla výroba čokolády a továrna mnohem zábavnější a zajímavější než pracovat na disertační práci. Začala jsem hledat informace ke kutnohorské čokoládovně a zjistila jsem, jak slavná továrna to ve své době byla. Bylo mi strašně líto, že se o ní dnes už neví, nikdo o ní nemluví,“ vzpomíná provozovatelka Muzea kutnohorské čokolády a výroby čokolád.

Nejprve se rozhodla otevřít muzeum o kutnohorské čokoládovně. Oslovila místní sběratele a začala do muzea shánět exponáty, které byly s čokoládovnou spojené. Oslovila také Lenku Choutkovou, která celý život sbírá kutnohorské kuriozity. Ta vlastnila spoustu věcí z tehdejší čokoládovny.

„Základem dnešní expozice se stala právě její sbírka, která se v průběhu let neustále rozrůstá o nové exponáty, které získáváme, jak ze soukromých sbírek, tak z různých bazarů či aukcí starožitností, u nás i v zahraničí,“ popisuje Lada Bartošová.

Expozice muzea je limitovaná prostorem, a tak velkou část exponátů mají manželé doma v ložnici, které podle sezony mění. K vidění jsou tak staré nádoby na kakao i bonbony, reklamní cedule, předměty na výrobu čokolády, ale i fotografie z továrny a rodiny tehdejších továrníků Koukola a Michera.

„Máme zde vystavené také nesnědené exponáty, i skoro sto let starou nevypitou čokoládu nebo poválečné tabulkové čokolády. Některé vypadají ještě chutně, kousíček jedné jsem ochutnala a nic se mi nestalo,“ říká provozovatelka muzea.

V obnovené čokoládovně vyrábí vlastní čokoládu od kakaového bobu až po tabulku....

Historie kutnohorské čokoládovny a čokolády Lidka

  • 1918 Vznikla kutnohorská čokoládovna Koukol a Michera. Pod značkou Lidka vyvážela čokolády a bonbony do celého světa od Ameriky přes Palestinu, všechny britské kolonie i do celé Evropy. Lidka dokonce dvakrát za sebou vyhrála zlatou medaili na světové soutěži.
  • 1948 Došlo ke znárodnění čokoládovny, výroba se začala postupně omezovat, zakladatel továrny musel emigrovat a začal se blížit konec slavné éry československého čokoládového průmyslu.
  • 1958 Čokoládovna, která vyráběla více než pět tisíc druhů bonbonů, zaměstnávala na 500 zaměstnanců a exportovala úspěšně do celého světa, po roce 1958 zanikla.
  • Diana, Orion a Nestlé V rámci vzniku specializovaných národních podniků se pod značkou Lidka (bez původních receptur, ty zakladatelé továrny nikdy komunistům nedali) začaly čokolády a bonbony vyrábět v modřanské Orionce, v čokoládovně ve Velimi a v Dianě Děčín. To, co zbylo z kutnohorské čokoládovny, odkoupilo Nestlé.
  • 2018 100 let od založení a 60 let po uzavření čokoládovny se výrobu čokolády Lidka v Kutné Hoře podařilo obnovit. Čokoládovna už nemá 500 zaměstnanců, ale pouhé dva.
  • 2019 Kutnohorská čokoláda Lidka vítězí. Pouhého půl roku od obnovení výroby vyhrála první bronzovou medaili na Academy of Chocolate v Londýně.
  • 2020–21 Lidka získává další ocenění na International Chocolate Awards Europe, na International Chocolate Awards World i na Academy of Chocolate v Londýně.