Chvíli zůstanete a pak se vrátíte domů

Irové, kteří po generace masově emigrovali za prací, teď sami cizí pracovníky lákají. "Máme dobré pivo, muziku i práci. Tak by se vám tady mohlo líbit. Jen to počasí by mohlo být lepší," říká irská novinářka Gabi. Už vloni udělilo Irsko českým občanům 1800 pracovních povolení.

Jsou mezi nimi tradičně počítačoví technici, zejména ti, kteří pracují pro IBM a Microsoft.

A v Británii už teď žije několik tisíc Čechů. Vydělávají si legálně i načerno. Od května se všem uleví. Ti, co pracují nelegálně, budou moci využít vyhlášené amnestie, zaregistrovat se za padesát liber a beztrestně pracovat dál. Noví uchazeči o práci mohou přijet sami nebo přes personální agentury.

"Pořád se pídíme po lidech s technickým vzděláním, samozřejmě i po zdravotnickém personálu a lékařích, dále hledáme řidiče a zaměstnance do závodů na zpracování drůbeže, stěhováky, automechaniky nebo prodavače," vyjmenovává žádané profese zástupce agentury.

EVROPA A PENÍZE
Co se stane s cenami
po vstupu do EU?
Čtěte ve zvláštní příloze

Zkušení lovci mozků mluví o tom, že kdo chtěl odejít, už tak udělal a práci má. I v nečekaných profesích. "Na západním pobřeží Irska pracuje skupina řezníků, jejich počty jdou do stovek. Jinde najdete i trenéry žokejů," popsal situaci jeden z místních zpravodajovi ČTK.

"Teď čekáme, že z Česka přijdou kvalifikovanější lidé, kteří nezůstanou déle než tři roky. Budou mít kratší praxi a budou umět jazyky. Něco si vydělají, ale pak se vrátí domů," usuzuje Paul Komorowski, šéf londýnské agentury Grafton.

Mechanici si po návratu s kapitálem v kapse založí vlastní firmy, vysokoškoláci najdou uplatnění v zahraničních firmách. "Češi na rozdíl od Poláků nemají ekonomické důvody k emigraci," uzavírá Komorowski.


MOŽNOSTI PRÁCE V ZEMÍCH EU

Pracovat bez omezení
Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko

Pracovat ano, brát dávky ne
Irsko, Británie

Pracovat ano, ale jen určité profese
Nizozemsko - v dubnu vytipuje odvětví, kde cizinec získá snadněji pracovní povolení, po roce to přezkoumá

Pracovat lze nejdříve za dva roky
Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko, Švédsko