Fotovoltaická elektrárna v areálu CTP o výkonu 2 MW patří k největším střešním...

Fotovoltaická elektrárna v areálu CTP o výkonu 2 MW patří k největším střešním instalacím v ČR (29. listopadu 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

U Prahy vznikla jedna z největších střešních fotovoltaik. Plánují se další

  • 31
Na střeše budovy logistického parku CTPark Prague East v Nupakách jižně od Prahy vyrostla jedna z největších fotovoltaických elektráren v Česku. Solární projekt o výkonu 2 MW odstartoval spolupráci developerské firmy CTP a energetické společnosti ČEZ ESCO na výstavbě elektráren na skladech a v logistických parcích.

Elektrárna v Nupakách vznikla na střechách logistických budov na ploše 8 422 metrů čtverečních a ročně vyrobí 1,94 GWh bezemisní elektřiny, což odpovídá spotřebě více než 550 běžných domácností. Vyrobená elektrická energie se spotřebuje lokálně přímo v areálu CTP, ročně by měla ušetřit 964 tun emisí CO2. Fotovoltaika je již připojena, nicméně v první den zkušebního provozu pokrýval panely čerstvý sníh.

Podle provozního ředitele CTP Martina Pirkla je v České republice kolem šedesáti průmyslových parků poskytujících přes čtyři miliony metrů čtverečních střech, na kterých se potenciálně mohou stavět fotovoltaiky.

Ve spolupráci s ČEZ ESCO chce společnost CTP v následujících letech nainstalovat další elektrárny ve vybraných parcích koncipovaných jako energeticky nezávislé. Nové elektrárny se už staví v areálech v Chrášťanech u Prahy, Hradci Králové, Brně, Ostravě nebo v Cerhovicích u Hořovic.

Zájem o fotovoltaiku trvá, ČEZ letos provedl přes dva tisíce instalací

„Neustále se snažíme hledat a aplikovat nová a efektivnější řešení, která přispějí k vyšší kvalitě a nižší energetické náročnosti našich budov. Činíme tak v souladu s naším dlouhodobým solárním plánem, v rámci kterého chceme do roku 2030 vybudovat jen v České republice kumulovaný instalovaný výkon 250 až 300 MWp,“ říká Jakub Kodr, obchodní ředitel a jednatel CTP CZ.

CTP je největším evropským vlastníkem, developerem a správcem logistických a průmyslových nemovitostí podle hrubé pronajímatelné plochy, který k 31. březnu 2023 vlastnil jedenáct milionu metrů čtverečních hrubé pronajímatelné plochy v deseti zemích.

ČEZ má aktuálně rozpracovaných sto projektů ve fotovoltaických elektrárnách. Do roku 2030 plánuje postavit nebo provozovat pro potřeby klientů celkem 300 MW instalovaného výkonu ve fotovoltaikách a to převážně na střechách, carportech a ve výrobních areálech zákazníků.

Česko zažívá fotovoltaický boom. Motivací je soběstačnost, úspora i ekologie

Podle generálního ředitele ČEZ ESCO Kamila Čermáka mohou fotovoltaiky pomoct českému průmyslu snížit nejen účty za energie, ale také naplnit klimatické závazky. Elektrárna na střechách CTPark Prague East v Nupakách u Prahy představovala podle něj dodávku na klíč, od vyprojektování přes instalaci a připojení až po servis. „Bavíme se také o dalších možnostech spolupráce, například v oblasti elektromobility nebo projektů energetických úspor,“ doplnil.

Česká energetika potřebuje podle Čermáka naplnit tři základní cíle a sice bezpečnost, cenovou udržitelnost a dostupnost. Mezi priority patří především snížení závislosti na dodávkách energií z Ruska, diverzifikace dodavatelů i infrastruktury, zajištění dostatečných kapacit řiditelných zdrojů a dekarbonizace.

Podnikatelé v logistice si uvědomují, že právě jejich odvětví je značně energeticky a surovinově náročné. „Právě proto chceme do roku 2025 mimo jiné snížit emise CO2 z provozu našich administrativních prostorů o třicet procent a emise z nákladní dopravy o deset procent,“ řekl George King manažer společnosti Raben Group, která v logistické budově s novou elektrárnou sídlí.