Keňou zmítají nepokoje. Českým turistům to ale příliš nevadí a většina z nich kvůli tomu lety do této země neruší. Ilustrační foto.

Keňou zmítají nepokoje. Českým turistům to ale příliš nevadí a většina z nich kvůli tomu lety do této země neruší. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Cestovky posílají do bojující Keni další Čechy

  • 13
Cestovní kanceláře z Velké Británie už zastavily kvůli bouřlivé situaci v Keni další zájezdy do této africké země. České cestovky se na to nechystají. Zítra vysílají další charterové letadlo s více než stovkou cestujících.

"Klienti dostali nabídku vybrat si jiný zájezd, což zvažuje asi třetina z nich. Dvě třetiny chtějí letět," uvedl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Více než stovka Čechů už v Keni je a bude se vracet v neděli stejným letadlem. Letadlo společnosti Travel Service zaplní hlavně klienti Čedoku, Eso Travel a Firo Tour.

Pobřeží dovolenou nezhatí, safari ano
Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří se nepokoje v Keni nedotknou příliš lidí, kteří letí do okolí Mombasy a jen k moři. "Vláda tam dělá vše pro vyřešení problémů. Jen se prodlužuje zhruba o hodinu cesta z letiště," uvedl Papež.

Konflikt podle něj ovlivňuje program turistů, kteří míří i na safari. "Některé trasy jsou narušené a musí se hledat jiná území v Keni, případně v Tanzánii," vysvětlil Papež.

Čechům prý konflikty nevadí
Cesty do Keni už některé cestovní kanceláře v Evropě zrušily kvůli obavám z bezpečnosti. To je případ třeba Velké Británie. Češi zájezdy do Keni příliš neruší, podle mluvčího Čedoku Tomáše Brejchy jde řádově jen o jednotlivce. Není to nic neobvyklého.

"Opět se tak potvrzuje dlouhodobý fakt, že Češi skutečně patří mezi národy, které se v cizině nebojí, což se ukázalo mimo jiné i po loňských bombových útocích v Egyptě, kdy Češi byli snad jediným národem, který zájezdy nezrušil," dodal Okamura.

Podle odhadů ACK do Keni k moři letos pojedou tři až čtyři tisíce Čechů, zhruba tisícovka na safari.