Jsme připraveni. Po zpackané zimní sezoně sázejí horská střediska na léto

  13:08
Krátká lyžařská sezona, která trvala pouhých devět dní, připravila horská střediska po celém Česku zhruba o pětadvacet miliard korun. Tyto tržby budou jejich provozovatelům citelně chybět v plánování budoucích investic, které budou muset odložit. Nyní se horalové připravují na letní sezonu a věří, že se Češi do hor vrátí.
Centrem turistiky je obec Lipno nad Vltavou, má vlastní přístav nebo lyžařský...

Centrem turistiky je obec Lipno nad Vltavou, má vlastní přístav nebo lyžařský areál. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Kvůli nucenému uzavření přišly lyžařské areály o víc než tři miliardy korun  na tržbách. Podle multiplikačního modelu studie vypracované společností KMPG tak horská střediska (včetně ubytovacích, stravovacích a dalších služeb) celkově přišla až o 25 miliard korun.

„Nerealizovaný provoz horských středisek po započtení multiplikačního efektu znamená, že veřejné rozpočty České republiky přišly na daních a dalších odvodech o 10,5 miliard korun,“ upřesňuje Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek (AHS).

Skiareály se zadluží, ale zvládnou to, říká šéf asociace horských středisek

Nyní ještě nelze odhadnout, jaké budou mít ztráty dopady na konkrétní horská střediska a zda některá z nich již příští zimu neotevřou. Kvůli nejednoznačným a na poslední chvíli se měnícím termínům otevření areály nadále pokračovaly v zasněžování. 

„Střediska byla prakticky po celou sezonu udržována v naději, že budou moct otevřít. Průměr zasněžovacích dnů byl 28, což stoprocentně odpovídá průměru běžné sezony. Jen přímé náklady na zasněžování a přípravu tratí tak činily v součtu stovky milionů korun,“ doplňuje Knot.

Podpory pomohly jen z poloviny

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo program Covid Sport III Lyžařská střediska, který pokrýval padesát procent nákladů z minulých let. Vláda na něj vyčlenila miliardu korun. Podporu stát poskytl za 103 dní, úřad přijal 298 žádostí za zhruba 858,6 milionu korun. 

Druhou polovinu financí museli podnikatelé podle Knota uhradit z rezerv, případně se uchýlit k půjčkám. „Samozřejmostí je přitom škrcení všech provozních nákladů a odklady investic,“ řekl dále. 

Děla pracují. Lyžařské areály na jihu Čech vyhlížejí, kdy otevřou

Vzhledem k limitu 1,8 milionu eur (asi 46 milionů korun) z veřejné podpory na jednoho žadatele, který stanovila Evropská komise, pomoc tak dobře neposloužila zejména pěti největším skiareálům. Ty ovšem tvoří polovinu trhu. Dosáhly ale jen na kompenzace 12 až 25 procent nákladů. Podle Knota je jejich situace problematická.

Horská střediska nyní spoléhají na letní provoz. Důležité je, aby co nejdříve přešla do standardního provozu s efektivními opatřeními, která ochrání klienty i místní obyvatele, ale nebudou mít dopad na návštěvnost na horách. 

„Doufáme, že již v průběhu května se restrikce začnou uvolňovat a bude možno zahájit letní provoz. Věříme, že v té době začne docházet k rozvolňování opatření i v dalších odvětvích cestovního ruchu, jako je ubytování a otevření alespoň zahrádek restaurací, protože tyto služby fungují v symbióze a návštěvníci je očekávají,“ říká prezidentka Asociace horských středisek ČR Kateřina Neumannová.

I přes nepříznivou zimní sezonu se areály chystají do léta investovat, i když s nižšími sumami než v původním plánu. Investice do letních programů jsou přesto v řádech desítek milionů korun, nejčastěji poputují do budování a renovací bike parků, naučných stezek nebo gastronomických provozů. 

Například na Lipně nachystali novinky v zázemí a službách pro letní návštěvníky, v Dolní Moravě zase rozšířili dětské parky o obří vodní brouzdaliště. Mnohá střediska nabízí rozvinutou síť půjčoven kol včetně elektrických, koloběžek, přičemž tyto aktivity mají v balíčcích spolu s provozem lanovek.

Některé areály posilují online prodej skipasů a služeb, díky němuž dokážou komunikovat s klientem již před příjezdem a lépe reagovat na jejich přání, nebo rezervace sportovního vybavení. „Doufáme, že díky kvalitní a rostoucí nabídce služeb a pokračujícímu zájmu o české hory bude návštěvnost navzdory komplikované epidemiologické situaci v nadcházející sezoně vysoká,“ doplňuje Neumannová.

České hory jsou lákavé

Letošní zima ukázala, jak velký zájem Češi o hory mají. I přes uzavření horských areálů byla návštěvnost hor relativně vysoká. Díky nemožnosti používání sjezdovek se však proměnily tradiční aktivity, za kterými lidé v minulých letech jezdili. Na popularitě získal běh na lyžích nebo skialpinismus, oblíbená byla také turistika.

Uzavření skiareálů poukázalo na důležitost infrastruktury, kterou střediska běžně zajišťují. Nápor tisíců návštěvníků, kteří se na horách pohybovali bez jakéhokoli omezení, často představoval logistický kolaps pro horské obce.

Chybělo zde poskytnutí základních služeb i služeb k zajištění bezpečí a plynulého provozu. To s sebou přinášelo i podcenění přípravy a nedostatečné vybavení, což dokazují čísla Horské služby ČR, jež letos evidovala o 23 procent více pátracích akcí v terénu.

Většina skiareálů už sezonu vzdala, část nemusí do příští sezony přežít

Podle Jana Hergeta, ředitele agentury CzechTourism, je nálada mezi Čechy spíše pesimistická. Podle dosavadních rezervací se ukazuje, že první týden v červenci je kapacita již z 50 procent rezervovaná. „Lidé ale zatím nevěří v cestování, a jakmile bude vše jasné, obávám se, že hlavní letní sezona bude epidemiologicky problematická,“ dodal Herget. 

V letošním roce by agentura CzechTourism chtěla představit méně známá, ale atraktivní místa. „Z minulého léta víme, že se lidé houfně potkávali na stejných místech. Na Sněžce bylo deset tisíc lidí a kousek dál bylo pusto. Chceme turisty rozložit do více míst a také prodloužit sezonu,“ podotkl Jan Herget.

„Věřím, že stejně jako v loni v létě, nebudou mít ani letos o prázdninách české hory nouzi o návštěvníky. Naše pomoc bude směřovat na před- a posezonní propagaci. Třeba lázeňské vouchery v hodnotě 4 tisíc korun mohou Češi využít na atraktivní dovolenou s lázeňským zázemím i procedurami a aktivitami přímo na horách. Mnohé české lázně totiž tento luxus nabízejí. Například lázně Jeseník, Jáchymov, Teplice, Libverda, Janské Lázně atd.,“ uvádí Jan Herget.

Chystáte se v létě, pokud to epidemická situace v Česku dovolí, na hory?

celkem hlasů: 141
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 29. dubna 2021. Anketa je uzavřena.
Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...