Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Česká ekonomika zrychlila růst, spotřeba domácností ale vázne

  • 78
Česká ekonomika se zotavuje z recese a pomalu šlape na plyn. V prvním čtvrtletí podle odhadu rostla o 1,2 procenta, oproti posledním třem loňským měsícům o dvě desetiny. Růst zřejmě žene kupředu průmysl, ale domácnosti drží své úspory na uzdě a málo utrácejí.

Analytici předpokládali, že hrubý domácí produkt stoupne meziměsíčně o tři desetiny procenta více.

"Česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí sice o něco pomaleji, než čekal trh, ale přírůstek 1,2 procenta nemůže být brán jako zklamání. Důležité je, že se dostáváme z recese," komentovala čerstvá čísla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Ačkoliv statistici vycházejí při svém prvním odhadu z neúplných dat a nejde tak zatím přesně určit, co táhlo ekonomiku vzhůru a co jí naopak přitížilo, odhadnout to podle vývoje jednotlivých odvětví jde.

Průmysl už několik měsíců roste a jeho produkci se daří vyvážet do zahraničí, takže právě tento obor bude stát za oživením tuzemské ekonomiky. Naopak stavebnictví a službám se zatím z recese vybřednout nedaří a táhnou tak zatím výkon hospodářství dolů.

Domácnosti málo utrácejí

V útlumu zatím podle Petra Dufka z ČSOB zůstávají také investice a spotřebitelská poptávka. "Za celý letošní rok by se výkon českého hospodářství mohl zvýšit o přibližně 1,5 procenta," odhaduje analytik.

Ekonom David Marek z Patria Finance se domnívá, že růst ekonomiky teď podporuje zahraniční obchod a tvorba zásob, což je v tomto období typické. "Naopak spotřeba domácností zůstává příliš slabá a HDP nadále brzdí," dodal.

Ekonomové a instituce letos čekají růst české ekonomiky v rozmezí od jednoho do dvou procent. Ministerstvo financí koncem dubna vylepšilo letošní výhled na růst o 1,5 procenta. Česká národní banka očekává, že letos hospodářství poroste o 1,4 procenta.

Sousední Slovensko se vymanilo z recese. V prvních třech měsících ekonomika země rostla meziročně o 4,6 procenta, zatímco ještě v posledním loňském čtvrtletí klesala o 2,6 procenta. Tahounem hospodářství je vyšší zahraniční poptávka, podobně jako v Česku ale zřejmě zaostává spotřeba domácností. (více o evropském HDP čtete ZDE)

, ,