Odborníci odhadují loňský růst ekonomiky na 5 %. Ilustrační foto.

Odborníci odhadují loňský růst ekonomiky na 5 %. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Češi letos opět zbohatnou, ale méně

  • 37
Česká ekonomika se zřejmě právě teď pohybuje vpřed tím nejrychlejším tempem, na jaké máme nyní síly. Bilanci za rok 2005 sice statistici definitivně uzavřou až na jaře, ale podle všech dosavadních údajů má Česko za sebou rekordní růst.

Ekonomové loňský růst odhadují až na pět procent. Tím by padl rekord 4,8 procenta z roku 1995. Před deseti lety po rekordním výsledku následovala měnová krize, útlum hospodářství a nakonec pád Klausovy vlády. Nyní se žádná krize neočekává.

Za dobrými čísly stojí hlavně nové továrny, do kterých zahraniční společnosti investovaly velké peníze a plánují vyrábět auta či elektroniku na vývoz.

Čeká se zpomalení
Ekonomika by díky přílivu investic měla vydržet v dobré kondici, ale loňský rekord už se zřejmě překonat nepodaří. Důvodem je hlavně fakt, že obhajoba dobrého výsledku je vždy těžší.

GRAFIKA - ODHADY RŮSTU
HDP PODLE EKONOMŮ

"Letos zvýšíme produkci v naší továrně až na trojnásobek," uvedl Matěj Matolín, mluvčí automobilky TPCA v Kolíně, kde se má letos vyrobit 300 tisíc aut.

Loni továrna rostla z nuly, takže změna byla větší. Teď továrna najede na plný výkon a dál už neporoste.

Desítka ekonomů v novoroční prognóze MF DNES předpovídá pro letošní rok růst v průměru o 4,4 procenta. To je o půl procenta méně než loni, ale v porovnání s minulými roky nebo s výsledky západní Evropy jde nadále o nadprůměrný výsledek.

Oproti zemím staré evropské patnáctky roste Česko dvakrát rychleji. Letos by díky tomu měl výkon ekonomiky dosáhnout 68 procent průměru Evropské unie, odhadují ekonomové ČSOB. Před pěti lety to bylo 60 procent.Rychlejší růst než v Česku se ale čeká na Slovensku a v pobaltských státech.

Spolu s výkonem ekonomiky by letos měl růst i průměrný plat. Podle průzkumu, který MF DNES provedla mezi 200 významnými českými podniky, lze příští rok čekat růst platů zhruba o pět procent. Průměrná mzda by letos díky tomu mohla dosáhnout 20 tisíc korun.

Většině lidí navíc stoupne čistý plat díky snížení daní. Lidé s výdělky do dvaceti tisíc takto ročně mohou ušetřit až čtyři tisíce korun. Větší optimismus podle sociologů zavládne i mezi obyvateli.

"Lidé vždy pozitivně pociťují vyšší mzdy," uvedla socioložka Jiřina Šiklová.

Podle ní si mnoho lidí neuvědomuje zdražování, které je mnohdy způsobené inflací. V letošním roce opět vzroste cena elektřiny či plynu. Za něj zaplatí lidé od Nového roku v průměru o devět, respektive pět procent více.

Peníze a volby
Lidé si většinou nenaříkají. Podle listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění hodnotilo svou životní úroveň jako spíše dobrou nebo velmi dobrou 36 procent lidí, opačný názor zastávalo dvakrát méně lidí. Necelá polovina se nemohla rozhodnout, zda je na tom špatně, nebo dobře.

Na příznivé zprávy z ekonomiky čekají vládní politici. Premiér Jiří Paroubek pak bude moci využít příznivých výsledků hospodářství jako svoji zásluhu a posílit tak svoji šanci na to, aby vedl českou vládu i po příštích volbách. Větší preference má sice zatím ODS, ale na většinu v parlamentu to možná stačit nebude ani v koalici s lidovci.

Příznivý vývoj ekonomiky přináší víc peněz do státní pokladny, což je pro politiky velké pokušení. Ekonomové před tím varují.

"Aktuálně jako nejvážnější hrozbu pro českou ekonomiku vidím naplnění všech nyní předkládaných návrhů na zvyšování sociálních dávek, důchodů a minimální mzdy," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

"V kombinaci se závody o co nejnižší daně je to smrtelný koktejl pro naše veřejné finance," doplnil Marek.