Jen málo lidí chce přijmout léky na snižování dluhů, tedy například škrty v sociálních dávkách. Ilustrační foto.

Jen málo lidí chce přijmout léky na snižování dluhů, tedy například škrty v sociálních dávkách. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Čechy straší státní dluh, škrtat dávky ale odmítají

  • 333
Devět z deseti obyvatel Česka považuje zadlužování země za hrozbu. Jen každý pátý se však ochotně hlásí k receptům na razantní snižování výdajů. Podle odborníků není takový postoj výjimečný - stejně se chovali i další Evropané.

Kolik Čechů považuje rostoucí dluh země za reálné nebezpečí, zjišťovala společnost Ipsos Tambor pro Zlatou korunu při příležitosti pondělního 7. Fóra Zlaté koruny. Průzkumu se zúčastnilo více než tisíc lidí. Devadesát procent z nich odpovědělo kladně.

Podobně uvědomělí jsou Češi i v případě důchodů: 83 procent lidí považuje důchodovou reformu za nezbytnou.

na fÓRUM ZLATÉ KORUNY SE REGISTRUJTE ZDE

Přijmutím faktu, že jsou dluhy problémem, však odhodlanost k řešení toho problému u voličů končí. Jen málo lidí chce přijmout léky na snižování dluhů, tedy například škrty v sociálních dávkách. Jednoznačně pro jejich omezení je pouze 18 procent dotázaných.

"Tak vzájemně rozporné postoje mě nepřekvapují a myslím, že se příliš neliší ani od jiných evropských zemí," míní Jan Červenka z Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd.

"Tato logika silně připomíná Řecko. Je smutné, že ji podporují strany, které chtějí "pro lidi to nejlepší", ale nejsou schopny dohlédnout na konec," zamýšlí se ředitel Zlaté koruny Pavel Doležal.

Podle ekonoma Aleše Michla však není nic špatného na tom, že Češi nechtějí šetřit na dávkách. "Jde reformovat i bez zvýšení daní a škrtů dávek. Jen je třeba do veřejné sféry pořádně šťouchnout, vyčistit a hnát k co největší produktivitě," radí Michl.

Kdo umí snížit dluh? Starší voliči věří ČSSD i Johnovi

Podle průzkumu nemají voliči jasný názor na to, kdo má nejlepší program na snížení státního dluhu. Mladší ročníky preferují ODS a TOP 09, lidé nad 55 let věří, že dluhy dokážou zkrotit sociální demokraté či Věci veřejné.

"Starší voliči se chovají podobně jako řečtí demonstranti. Mají obavy, že ztratí to, na co jsou zvyklí," vysvětluje politolog Jan Kubáček. Podle něj proto bodují hlavně strany, které nemluví o tom, jak by měl stát šetřit na dávkách, ale ve svém provozu.

Starší lidé věří ČSSD i v jiných tématech, například v řešení nezaměstnanosti. To souvisí i s tím, že lidé odmítají flexibilnější trh práce, tedy například snazší a rychlejší propouštění. Toto slovo vyvolává v lidech hrůzu, avšak už málokdo si uvědomuje, že by volnější pravidla zbavila řadu firem strachu vytvářet nová pracovní místa.

To, že lidé nechtějí příliš šetřit na své kapse, ukazují i názory na poplatky u lékaře. Jen 18 procentům dotazovaných vůbec nevadí. Tolerance k placení roste téměř úměrně se vzděláním.

U vysokoškoláků také klesá ochota k zavedení progresivní daně z příjmu, která vyšší příjmy zdaňuje vyšší sazbou.

Ekonomické programy stran jsou pro voliče zásadní při výběru volebních lístků. Ovlivňují dvě třetiny lidí. Téměř polovina však politickým slibům stejně nevěří.

OTÁZKY ÚČASTNÍKŮM FÓRA ZLATÉ KORUNY ZADÁVEJTE ZDE

zeptejte se na Facebooku