Diskuze

Ceny bytů v Česku narážejí na strop, Prahy se to netýká

Překotný růst cen bytů z posledních let se zastavil nebo aspoň přibrzdil. Narazil totiž na koupěschopnost Čechů a začaly fungovat omezující kroky České národní banky. Počet prodejů na realitním trhu klesá, jelikož prodejci nejsou ochotní zlevnit a lidé už nemohou nebo nechtějí zaplatit víc.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je opravdu naivní čekat pokles cen nemovitostí. Co je však reálné, že poklesne tempo růstu cen nemovitostí cca na polovinu. Pokud však budou ceny nemovitostí růst nadále i o tu polovinu, 5 - 9% dle regionu, tak pořád budou nemovitosti růst mnohem rychleji než inflace a než úročení finančních produktů. Ukládání peněz do nemovitostí tak zůstane pořád dobrou volbou.

Tedy navíc Praha a okolí, tam žádné zákonitosti neplatí. Všichni chtějí bydlet u Prahy a jsou ochotni jít do obrovského rizika, aby na byt dosáhli. Znám případ, kdy si pár s čistým příjmem 40 tisíc dohromady, vzal hypotéku 3 miliony korun. 8-o

0 0
možnosti

co je s hypo na 3 mega s prijmem 40 cisteho nepochopitelneho? muze tam by mesicni splatka neco nad 12 tisic, zbyva cca 28 na zbytek.

0 0
možnosti

Haha, prodali jsme na vrcholu. Ale že by nešly 100% úvěry, to je kec. Vezme se hypo a k tomu spotřebák, jako naši kupující. A situace v HK je naprosto ideální k prodeji, protože dostupných bytů je absurdní minimum.

0 0
možnosti

M93a63r42e60k 55Š72i78m29o52n

23. 11. 2018 14:38

To už teď nejde tak snado. Pokud žádáš o úvěr, sčítají se všechny splátky a nesmíš splácet víc než 40% ze svých příjmů. Jinak půjčku nedostaneš. Zároveň tvoje dluhy nesmí překročit devítinásobek ročního příjmu. Paradoxní je, že nájem klidně může překročit 50% tvého příjmu, na to se nikdo neptá.

0 0
možnosti

Pravda, Češi si byty za tyhle ceny už dávno dovolit nemůžou, ale Rusáci a Italové, kteří to skupují ve velkém na kšeft, si to pořád dovolit můžou, takže třeba ta Praha určitě ještě zdraží.

0 0
možnosti

Do budoucna urcite, nicmene kdybych Ted kupoval byt v Praze, asi bych rok zkusil pockat, respektive pozadoval 10-20% slevu.

0 1
možnosti

Mě by velice zajímala analýza, kdo všechno aktuálně nové byty kupuje - jaký je podíl lidí, kteří to kupují proto, aby měli kde bydlet, oproti investorům, kteří to kupují jen proto, že neví co s penězi a hodlají to pronajímat, případně to nechat jen prázdné a spekulovat na další růst cen. A především jaký je podíl cizinců, obzvláště u těch investičních zákazníků. Můj dojem totiž je, že většinu té poptávky táhnou právě cizinci, kteří to kupují jen na investici. (Kolega zrovna obíhá byty k pronájmu, a dle jeho informací co majitel to Rus...).

Potom bychom viděli i ten nesmysl, co předvádí ČNB. Neustále se běduje, že mladí lidé nemají peníze na bydlení, což ČNB vyřeší tím, že jim ještě zpřísní hypotéky, aby na to bydlení neměli už vůbec. Přičemž investory, kteří mají peněz dost a chtějí peníze jen někde umístit, čímž především tlačí ceny nahoru, to prakticky neovlivní. A argument "ať nic nekupují a jdou do podnájmu" to opravdu nezachrání, s rostoucími cenami bytů rostou i nájmy, takže nájem nevyjde měsíčně o moc méně než splátka hypotéky. Pokud s tím chce někdo něco dělat, tak ať zavedou omezení pro investiční nákupy (např. že cizinec nesmí v ČR vlastnit více nemovitostí než jednu, a to jen tu, ve které má trvalý pobyt).

8 1
možnosti

1) silne pochybuji, ze se da sledovat, zda je koupe na vlastni bydleni, nebo pronajem

2) domorodec/cizinec se sledovat da. A klidne si na katastru par novych projektu projdete a mate statistiku hned.

3) CNB resi stabilitu bank, tedy uverovych ustavu poskytujici hypoteky. Takze kdyz nekdo kupuje za cash, je to z tohoto pohledu CNB uplne fuk. Proc by nemelo?

4) ten navrh na vlastnictvi jednoho bytu je blbost. I v dobe, kdy tu nemohli vlastnit nic, se to resilo tim, ze si cizinec zalozil firmu a nemovitost vlastnila firma.

5 0
možnosti

za ceny , jež teď jsou , zájem není...proto je potřeba vystrašit...byty v projektech v praze jsou na inzertních portálech dlouhé měsíce ne-li už roky a nepomáhají ani vánoční akce

0 0
možnosti

Vystrasit koho? Ty, co uz ani nesplnuji podminku CNB?

5 0
možnosti

J89a26n 85K71r14u97p72k62a

21. 11. 2018 11:10

Mantra developerů, že zrychlení stavebního řízení a schvalování územních plánů ceny v konečném důsledku ovlivní je nesmysl - jak chcete zastavit enormní zájem cizinců a zahraničních investorů v nákupu nemovitostí v takovém městě jako je Praha? Logicky budou nakupovat, dokud bude co. Několik tisíc bytů navíc je jako nic.

0 0
možnosti

Rika Vam neco nabidka a poptavka? Zrychleni byrokracie povede k vyssi nabidce. Pri stejne poptavce by mely klesnout ceny.

3 0
možnosti

J98i24ř59í 91S38u49c57h54ý

21. 11. 2018 10:48

Dovolím si ještě jednu poznámku k tvrzení, že prodejci nejsou ochotni slevit. Není to tak docela pravda. Někteří developeři už nabízejí slevy několik měsíců a na sekundárním trhu je takřka běžná sleva půl mega i více. Jen to prodávající musí zažít na vlastní kůži, aby to pochopili a probrali se ze sna.

0 0
možnosti

Tak ono taky hodne záleží, jak kdo je soudný a potřebuje rychle prodat. V lokalite, kterou sleduji během 3 měsíců slevnili u několika řadových domů z 5 300 000, na 4 500 000. To už mi přijde vcelku pružná reakce.

4 0
možnosti

Tabulka znázorňující jak drahé jsou byty je v případě JMK zavádějící. Po vyčlenění Brna města a Brna venkova by byla cena bytů úplně jinde. Vidíme to v případě Prahy a SČK.

2 0
možnosti

Praha se to taky týká, už pár měsícu, jen si to prodávající odmítají přiznat. Sleduji určitý typ bytu a lokality od dubna a už měsíce se tam vyskytují ty samé nabídky a sleva za půl roku je 100,000 pakliže vůbec je.

0 0
možnosti

zjevne nepotrebuje prodat. Protoze vi, ze nasledna koupe bude podobny orisek, proste to bude drahe.

1 0
možnosti

R33a34d22e48k 63H67o56d71a80ň

21. 11. 2018 10:24

Mně by zajímala např. statistika kolik je nově dokončených bytů (ne ležáky k prodeji), nebo za jaké ceny se realizovaly prodeje v posledním roce.

Nějaké statistiky že "ceny narážejí na strop" jsou k smíchu. Pořád je to průměrná cena, tzn. v Brně např. absurdně předražené nejodrbanější hrůzy v Medlánkách nepochybně klesají (což se dá předpokládat, protože pokusy prodávat byty kde polovina BYTU je garáž - nedělám si srandu za 90 000 Kč/m logicky musí jít dolů) kompenzuje další a další růst v centru.

1 0
možnosti