Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drahé bydlení vyhání lidi z měst, největším strašákem je pak dojíždění

Stěhování mimo město už není doménou pouze starších, kteří si na důchod chtějí užít více klidu. Bezmála třetina lidí v produktivním věku plánuje, že bydlení ve velkých městech vymění za vesnici, maloměsto nebo předměstí velkých aglomerací. Kromě většího prostoru nebo čistšího vzduchu jde o snahu snížit náklady na bydlení. Vliv má i stále častější možnost vykonávat různé profese na dálku nebo možnost nedojíždět do zaměstnání pět dní v týdnu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Dan Materna, MAFRA

Plány opustit bydlení v Praze nebo v jiném z velkých tuzemských měst má podle průzkumu agentury Ipsos pro ČSOB 28,5 procenta městské dospělé populace ve věku do 39 let. Není přitom velký rozdíl mezi lidmi, kteří doposud žijí ve městě v pronájmu nebo ve vlastním bydlení. Pro odchod z města se rozhodně vyslovilo shodných osm procent dotázaných.

U kategorie spíše ano je o čtyři procentní body početněji zastoupená skupina nájemníků. Rozdíl tak spočívá v tom, že vlastnictví nemovitostí jejich majitelům přidává jistoty v rozhodování. Opustit město se v budoucnu rozhodně nechystá 36 procent lidí bydlících ve vlastním, ale jen zhruba pětina žijících v nájmu.

Nájemní bydlení není alternativa. Češi touží po vlastním, odhalil průzkum

Kromě blízkosti přírody, očekávané nižší míře hluku a stresu je jedním z hlavních důvodů snaha dosáhnout nižších nákladů na bydlení. Tu jako podstatnou motivaci označilo přes 54 procent respondentů. Česko totiž v předchozích letech prošlo dlouhodobým růstem cen bydlení, který byl při přepočtu na kupní sílu obyvatel jeden z nejvyšších v rámci Evropské unie. V současnosti se ceny nových bytů v metropoli pohybují kolem 146 tisíc korun za čtvereční metr. Právě obyvatelé Prahy jsou nejpočetnější skupinou, která plánuje městský život opustit.

„Zhruba třicetiprocentní podíl lidí uvažujících o stěhování mimo město je skutečně vyšší než v minulosti. Tento trend lze přičíst rostoucímu významu kvality života a work-life balance, stejně jako technologickému pokroku, který umožňuje větší flexibilitu v práci, jako je home office. Tyto faktory vedou k přehodnocení priorit, kde lidé hledají vyváženější životní styl, který nabízejí menší města či venkov,“ uvedl realitní odborník zakladatel institutu chytrý makléř Tomáš Kučera.

Na vlastní bydlení lidem v regionu chybí peníze, snížení DPH poptávku neovlivní

Právě možnost práce z domova je jednou ze základních podmínek, která příslušníkům produktivní generace opuštění velkých měst umožňuje. Omezenější možnost najít vhodné zaměstnání mimo velká města považuje za zásadní překážku zhruba 73 procent dotázaných. Bezmála osm z deseti lidí pak jako problém vidí horší dopravní obslužnost, a tedy komplikace při dojíždění do zaměstnání.

Obě tyto nejčastěji vnímané komplikace pak do značné míry řeší právě práce z domova. Pro zhruba 64 procent lidí, kteří o přestěhování na venkov nebo obecně mimo velká města uvažují, je proto důležité, aby jejich práci bylo možno vykonávat na dálku. To je ale podle průzkumu zhruba dvojnásobný počet oproti těm, kterým jejich současný zaměstnavatel práci z domova umožňuje.

Krize v bydlení ročně stojí stát čtyři miliardy. Nová podpora má vyjít levněji

„Praha stále láká velké množství lidí a zároveň mladí v Praze vidí, že mimo Prahu je možné najít bydlení levnější – ale není to pro každého, protože pak tráví hodně času v autech nebo jiných dopravních prostředcích,“ uvedl produktový manažer iDNES Reality Jiří Knechtl.

V celkových číslech prodejů totiž žádný hromadný exodus z Prahy zřetelný není a oba směry tedy ven z města i dovnitř, se vyrovnávají. Jak v hlavním městě, tak například ve Středočeském kraji je totiž stále patrný především útlum prodejů, který nastal po vypuknutí konfliktu na Ukrajině a následném zvýšení hypotečních sazeb.

Stát poradí s bydlením, bude ručit i pronajímat. Z úřadů udělá „realitky“

Lidé směřující z města ven ale neplánují přesídlit jen na vesnici nebo na samotu. Konkrétně vesnici na prvním místě zvolilo jen dvanáct procent respondentů, kteří se o přestěhování zajímají. Největší počet 37,5 procenta jako ideální lokalitu označil předměstí velkého města a 19 procent středně velké město.

„Trend stěhování z velkých měst do menších je často kombinací ekonomických, sociálních a individuálních faktorů, které ovlivňují rozhodnutí jednotlivců. Velkou roli v tom hrají nejenom aktuálně nižší náklady na bydlení, ale také zlepšení kvality života v příměstských lokalitách z pohledu dostupnosti vzdělání a služeb, spojené s lepší dostupnosti práce,“ uvedl Bruno Kulčák z aukčního portálu Inbido.cz, který se zaměřuje na reality.

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Méně byrokracie nebo rezignace na ekologii? Nová pravidla štěpí i koalici

15. června 2024

Snazší život pro farmáře mají přinést změny, které připravilo ministerstvo zemědělství. Jde zejména...

Hospodaření státu vypadá hrozivě. Vláda už skoro vyčerpala letošní schodek

15. června 2024

Premium Vláda už skoro vyčerpala schválený schodek. Může být větší, než se čekalo Výsledek hospodaření státu vypadá po necelé půlce roku hrozivě. Vláda si naplánovala schodek 252...

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

Dovolená v cizině se letos prodraží zhruba o pět procent. Na vině je koruna

14. června 2024

Zatímco minulé léto si Češi během zahraničních dovolených užívali koruny, která vůči euru posílila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...