ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Turek, MAFRA

Klienti Bohemia Energy se můžou těšit na přeplatky. Firma poslala vyúčtování

  • 5
Skupina Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, odeslala všem svým bývalým zákazníkům vyúčtování. Vystavila 1,2 milionu faktur, 86 procent z nich tvořily přeplatky. Lidé je na účet obdrží nejpozději do data splatnosti faktur.

„Velice děkuji všem našim bývalým zákazníkům za trpělivost. Dnes jsme odeslali zbývající část konečných vyúčtování. Dostáli jsme tak slibu, ke kterému jsme se zavázali a vyrovnali se s našimi bývalými zákazníky,“ řekl spolumajitel skupiny Jiří Písařík.

„Ačkoli se nám v této mimořádné situaci podařilo zpracovat takto obrovské množství vyúčtování v rekordním čase, omlouváme se, že někteří naši bývalí zákazníci obdrželi vyúčtování až nyní. Zároveň děkuji našim zaměstnancům, kteří pro urychlení situace usilovně pracovali také o víkendech,“ dodal Písařík.

Bývalí klienti Bohemia Energy požadují odškodné až do výše 90 milionů korun

Během zpracovávání vyúčtování musela společnost také vyřešit několik desítek tisíc reklamací, které způsobily nepřesné odhady provozovatelů distribučních soustav. Bohemia Energy měla asi 900 tisíc zákazníků, někteří z nich měli více odběrných míst, proto museli zaměstnanci vystavit více než 1,2 milionu vyúčtování.

„Všichni v Bohemia Energy od ukončení dodávek energií usilovně pracovali na tom, aby nenastala situace, která by jakkoli ohrozila vyúčtování zákazníků. Jsme proto velmi rádi, že se nám to podařilo,“ řekl Mirek Deneš, mediální zástupce skupiny Bohemia Energy.

Bývalí klienti Bohemia Energy i dalších padlých dodavatelů se dostali do režimu dodavatele poslední instance (DPI). Toto období trvá maximálně šest měsíců, v polovině dubna tak bývalým klientům Bohemia Energy tato lhůta uplyne. Následně jim hrozí, že se dostanou do neoprávněného odběru.

Energetická chudoba: systémový problém, který zákon zatím nezná

Dodávky po Bohemia Energy ukončily také Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba třem tisícům klientů, a Microenergy, která dodávala energie více než 760 zákazníkům. 

Činnost ukončila také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelů, a Český Energetický Dodavatel, který měl více než sedmi tisíci odběratelů. 

Plyn přestaly dodávat 2350 zákazníkům také Františkovy energie, skončil i dodavatel Svinos s 21 odběrnými místy. S dodávkami plynu skončila také Czech Energy, dodávky elektřiny a plynu ukončil také Lumius.

,