koktejl, alkohol, nápoj

koktejl, alkohol, nápoj - Koktejl - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Barmani po celém světě slaví koktejlový den

  • 1
Milovníci koktejlů mají dnes svůj den. Na celém světě se totiž slaví Světový den koktejlů, protože před dvěma staletími se 13. května začala psát koktejlová historie. Je tedy nejvhodnější čas, aby po drinku sáhli i ti, kteří jinak koktejly nijak zvlášť nevyhledávají.

Proč se koktejlový slaví právě dnes? Ze 13. května roku 1806 totiž pochází první písemná památka na vznik koktejlu. Jedná se konkrétně o jeho definici otištěnou v americkém časopise The Balance: "Koktejl, toť nápoj posilující, z lihovin druhu všelikého, cukru, vody a bitteru složený, jenž lidově se zove sling."

Světový den koktejlů budou jistě slavit v nejednom baru. Už posedmé si slavnostní drinky namíchají například  v Be Bop baru v pražském hotelu Alcron.

Letos se šéfbarmanka Zdeňka Trtíková rozhodla oslavit tento svátek speciální řadou Martini koktejlů nazvanou Crazy Martinis.

"V USA momentálně probíhá ohromný boom Martini koktejlů. I u nás si hosté tento typ koktejlu začínají žádat, a to znamená novou výzvu a rovněž možnost barmanů si trochu zaexperimentovat," uvádí Zdeňka Trtílková.

Klasický Martini koktejl se skládá z ginu anebo vodky a suchého vermutu, podává se s olivou nebo s řezem citronové kůry. V současné době se však stále více projevuje trend nazvat Martini všechny koktejly připravené z vodky nebo ginu jako báze a podávané v koktejlové skleničce.

Díky tomu se můžete na barovém lístku baru Be Bop setkat s názvy jako Apple Martini, Chocolate Martini, Strawberry Martini.

A proč jsou tyto koktejly tak bláznivé? Jelikož klasické Martini dělají všichni, není tam co objevovat. "V Crazy Martinis se objevují netypické ingredience anebo je netypická jejich kombinace. U nás v baru se tak zkouší, objevuje a zjišťuje, že výsledek chutná velmi dobře," míní šéfbarmanka.

Co tedy najdete na barovém lístku? Například koktejl nazvaný Black bird, kde najdete kombinaci čerstvého ovoce naloženého v alkoholu, konkrétně v brandy a ve vodce. Dále nebude chybět Hazelnut, koktejl složený z vodky, crème de cacao, Frangelica a muškátového ořísku, anebo Ginger Cosmopolitan, koktejl z vodky, triple secu, šťávy z limetky, brusinkového džusu a tenkých plátku zázvoru.

U všech těchto koktejlů platí, že se šejkr naplní ze tří čtvrtin ledem. Teprve potom se přidávají všechny přísady. Každý barman totiž ví, že není větší chyba, než připravit málo vychlazený koktejl.