Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nové testy koninu v salámu Herkules nepotvrdily, Tesco trvá na svém

  • 12
Testy Státního veterinárního ústavu v Jihlavě nepotvrdily, že by v salámu Herkules vyrobeném v Masně Studená pro obchodní síť Tesco bylo koňské maso. Předchozí testy zadané Teskem v něm přitom koninu objevily. Závod Studená vyrábí uzeniny pod značkou Krahulík a patří společnosti Agrofert Andreje Babiše.

K opačnému závěru než jihlavská veterina dospěla před několika dny společnost Tesco. Ta uvedla, že salám testovala ve svých laboratořích v Irsku a Německu, a v salámu našla přibližně pětiprocentní podíl koňského masa.

"Státní veterinární ústav v Jihlavě konstatoval, že testy vzorků na přítomnost koňské DNA byly negativní, tedy že výrobek žádné koňské maso neobsahoval," uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

V salámu bylo maso z Itálie

Podle šarže výrobku bylo do salámů použito maso od výrobce z Itálie. "Ten nás již před měsícem písemně ujistil, že žádné koňské maso ve svých provozovnách nezpracovává. I přes to nadále pokračujeme v dohledávání původu masa u zmíněného dodavatele, protože dodávka masa byla velká - 17 tun," uvedl mluvčí.

Tesco ale zopakovalo, že jimi testované vzorky koňské maso obsahovaly. Při testech v Irsku a Německu bylo podle řetězce v salámu nalezeno stopové množství koňského masa do pěti procent obsahu výrobku.

Nakupujete v Tescu?

Prohlédněte si aktuální letáky Tesco: 

české letáky Tesco

slovenské letáky Tesco (pro přeshraniční nákupy)

"Vzorky salámu jsme testovali ve dvou nezávislých akreditovaných laboratořích. Proto si za nimi stojíme a stažení produktu z prodeje bylo správným rozhodnutím," sdělil mluvčí Teska Jiří Mareček. Podle něj řetězec s dodavatelskou firmou spolupracovat nepřestane. Tesco prodává další produkty Masny Studená, které úspěšně prošly testováním a koňskou DNA neobsahují, dodal Mareček.

Veterináři provedli rozbory vzorků salámů Herkules, který byl vyroben loni 3. prosince, a také vzorků Poličanu a Paprikáše, vyplývá ze zkušebního protokolu. Ze stejné várky masa jako Herkules pro Tesco, v němž se údajně objevilo asi pět procent nepřiznané koniny, byl v Masně Studená vyroben i salám Poličan pro řetězec Ahold. Ten jej preventivně stáhl z prodeje. Oba salámy se prodávaly pod privátní značkou řetězců.

Masna Studená podle mluvčího nezpracovává koňské maso a nemá ve svém portfoliu produktů žádný výrobek z něho složený. I přes tuto skutečnost vedení přistoupilo k dalším preventivním kontrolním činnostem. Masně, která kvůli sdělení společnosti Tesco ve čtvrtek přerušila výrobu trvanlivých salámů, vzniknou statisícové ztráty, navíc část zaměstnanců si musela vzít dovolenou (více čtěte zde).

,