Argentina bude devalvovat peso

Drastický plán pro cestu z ekonomické krize vytyčili argentinští vládní stratégové. Počítá s převedením dolarových půjček v bankách na domácí měnu peso, což má umožnit existenci dvou měnových systémů. Na spadnutí je také devalvace pesa, o jejíž míře se bude jednat ještě v příštích dnech. Mohla by se pohybovat kolem třiceti procent až čtyřiceti procent.

"Jsme na prahu důležitých rozhodnutí, které vám ještě nemohu oznámit, buďme však v těchto dnech velmi opatrní s ohledem na základní spotřební zboží, protože devalvace v naší zemi je
hotovou věcí," řekl argentinský prezident Eduardo Duhalde v projevu k podnikatelům.

"Představujeme si, že zde budou dva měnové trhy. Oficiální trh, který zavede měnová autorita, a volný trh pro neprioritní transakce, na němž se bude měna pohybovat v závislosti na tržních silách", prohlásil senátor Oscar Lamberto o další chystané změně.

Aby zabránila další hyperinflaci (zdražování v desítkách procent), hodlá argentinská vláda vyhlásit u vybraného zboží a služeb maximální ceny.

Latinskoamerická země vyhlásila ve čtvrtek platební neschopnost, protože není schopna dostát závazkům z dluhopisů. Její dluhy narostly na 141 miliard dolarů, což je největší státní bankrot v dějinách. - Více čtěte ZDE.

,