Allianz má zájem o IPB

- Investiční a Poštovní banka a Nomura jako její hlavní akcionář byly osloveny společností Allianz, která projevila zájem o vstup do IPB a České pojišťovny. "Kontakty jsou však zatím ve velmi počátečním stadiu," prohlásila mluvčí IPB Barbora Tachecí. Zájem o jednání o vstupu do IPB má zatím kolem deseti významných světových, převážně evropských subjektů včetně subjektů německých. Jde o velké banky a banko-pojišťovací skupiny. Nomura už dříve deklarovala zájem prodat svůj podíl v Investiční a poštovní bance.

IPB v současné době připravuje přechod na holdingové uspořádání, takže by samotná IPB už nebyla mateřskou společností s několika desítkami dceřinných společností. Dostala by se tím na úroveň ostatních společností, které by holding zastřešoval.

Tato operace má za cíl uvolnit ruce samotné bance, která právě z toho důvodu, že je bankou, musí brát ohled na hospodaření dceřinných společností.

Mezi její dceřinné společnosti patří např. také IPB pojišťovna, která je třetím největším pojišťovacím ústavem v zemi. Prostřednictvím dceřinných společností vlastní IPB také licenci na vysílání televize Prima a má významný vliv v servisních organizacích televize Nova.

Už před nedávnem Nomura prodal svůj podíl ve sloučených Plzeňských pivovarech a nošovickém Radegastu.

Allianz pojišťovna, a.s. patří dnes, jako univerzální pojišťovna, mezi pět největších pojišťovacích společností v zemi. Allianz pojišťovna, a.s. je dceřinnou společností Allianz AG Mnichov.

Allianz působí kromě Německa v dalších 60 zemích celého světa, má 66 000 pracovníků vnitřní služby a 185 000 pracovníků a zástupců ve vnější (obchodní) službě. Přijaté pojistné dosáhlo v roce 1997 výše 85,6 mld. DM, z toho připadá 51,3% na německý trh a 48,7% na zahraniční aktivity.