Eidam prodávaný pražským obchodem Albert měl přelepené datum spotřeby.

Eidam prodávaný pražským obchodem Albert měl přelepené datum spotřeby. | foto: SZPI

Albert přelepoval trvanlivost u plesnivých sýrů

  • 172
Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v jednom z pražských hypermarketů Albert balené sýry, u kterých bylo opakovaně přelepeno datum spotřeby. Sýry byly navíc plesnivé, inspektoři proto zakázali jejich další uvádění do oběhu. Obchodu za to hrozí pokuta.

Inspektoři našli přelepené štítky a plíseň u dvou výrobků s názvem "Eidam salám uz. 40 procent".

"I když se zde jednalo pouze o dva kusy závadných potravin, SZPI bere takové případy velmi vážně. Klamání spotřebitelů tímto způsobem je nejen zásadním porušením platných právních předpisů, ale může i snížit důvěru v podnikatelskou etiku v potravinářství mezi zákazníky," řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Oba sýry byly umístěny v samoobslužném chladicím pultu v prodejně Albert v pražské Tuklatské ulici. Na etiketách nalepených na obalu bylo uvedeno datum spotřeby do 9. 2. 2012. Pod nimi byly další etikety s jinými daty výroby a použitelnosti, u jednoho ze sýrů byly štítky přelepeny dokonce dvakrát.

"První ze vzorků tak byl postupně označen datem použitelnosti do 21. 1. 2012, 29. 1. 2012 a nakonec do 9. 2. 2012, druhý z nich měl být podle původního označení spotřebován do 3. 2. 2012," dodala inspekce.

Datum spotřeby

Výraz "Spotřebujte do" uvádí datum použitelnosti potravin. Po tomto datu nesmí prodejce uvádět takto označené zboží do oběhu, a tedy ani prodávat spotřebitelům.

Zdroje: SZPI

Podle Pavla Mikošky, ředitele oddělení kvality sítě Ahold, která prodejny Albert vlastní, nebere firma nález inspektorů na lehkou váhu a prodejnu v Praze 10 podrobí internímu auditu.

"V tomto případě se jedná o hrubé porušení veškerých pravidel nakládání s prošlými potravinami a také o selhání kontrolních mechanismů na prodejně. Se zodpovědnými pracovníky dané prodejny budeme toto chování řešit pracovně-právními prostředky," uvedl Mikoška s tím, že firma si je vědoma závažnosti nálezu a proškolí také pracovníky na ostatních prodejnách.