Sobota 19. června 2021, svátek má Leoš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 19. června 2021 Leoš

Diskuse k článku

Vyzkoušeli jsme chléb ze všech koutů světa. Kde ho mají nejlepší?

Češi chleba milují, zvláště ten kváskový se stal v posledních letech hitem všech farmářských trhů. Ale podoby chleba mohou být různé. Někdy je úplně placatý, jindy zase tvrdý jako kámen. Francouzi ho musejí mít čerstvý dvakrát denně, zatímco ve švýcarských horách se pekl jen třikrát do roka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M38i37r57o98s51l21a34v 80S23t75e27i20n46e34r 2536890770496

V Čechách mám své oblíbené pekařství v Písku, u kamenného mostu. Mají tam skutečně žitný (nebarvený) chléb ruského typu a kvasový chléb z Protivína. Také rohlíky , které jsou opravdu křupavé, vše za přiměřenou cenu.

Malé pekařství, které má ale vždy už dopoledne skoro vyprodáno, je v Blatné, naproti parkovišti u obchodního domu Labuť.

V Bavorsku je světoznámé pekařství Hopfister, které vyrábí tradiční chléb jaký se dříve pekl na statku v Jižních Čechách. Poměrně tmavý, se silnou kůrkou a spíše těžký. Vydrží však i týden jako čerstvý. Kilo za 100 Kč by ale v ČR asi moc nešlo na odbyt- je to cena za zdlouhavou přípravu. Takový chléb se na lince nikdy dělat nebude, potřebuje několik dní přípravy, kvásek a kvalitní mouku. Svůj chléb posílá firma Hopfister i letecky do Ameriky, je to lék na touhu po domově tamních Bavoráků.

+1/0
8.11.2015 8:02
Foto

J89a83n 48K77a31n20t 9391298228863

Nejlepsi tmavy chleb v Nemecku, nejlepsi bagety ve Francii. V Ceske republice existuji velke jakostni rozdily jak u bileho peciva, tak i v pripade tmaveho chleba.

0/0
3.11.2015 8:55
Foto

M10i31c60h89a37l 14M73i57l47l29e88r 9596352879212

bagety a dalsi pecivo i chleby ve FranciiV

0/0
9.11.2015 6:01
Foto

Z91b22y93n66ě90k 15M43e89l76i17c90h31a89r 9115537195819

zajímavý článek, jen jsem hned na začátku nepochopil tu vesničku... Mšeno je město ;-) každopádně my si doma pečeme chleba svůj a většina těch průmyslových mi tak už skoro 2 roky nechutná...

0/0
29.10.2015 12:18
Foto

M57a38r19i18e 67P31o58k51o19r64n38á 9365664850

Stav chleba v českých supermarketech mne tak dožral, že ho už 3roky nekupuji. Pro dobrý žitno-pšeničný to mám daleko, tak jsem se dala do pečení vlastního chleba z vlastního žitného kvásku.Peču buď v domácí pekárně, nebo v troubě (tam je lepší). Kupuji mouku po 15kg, takže cenově zajímavé. Pekárnu už mám skoro tři roky, ale asi už dlouho nevydrží to obdenní pečení, takže budu muset koupit novou, ale nedá se nic dělat, muž si zvyknul na dobrý chleba;-)

0/0
28.10.2015 19:28
Foto

O72t67a 47K94i34n80c 6989388872656

Nejlepší chléb je u nás, ale musí se dělat poctivě, pak nemá chybu.

+1/0
27.10.2015 21:14
Foto

V40á82c82l46a82v 83Š56o92b19r 5163112967770

šumava je šumava... akorát nechápu proč jí prakticky všichni sypou zcela zbytečně moukou.

0/0
27.10.2015 12:39
Foto

K13a33r89e44l 25N80o49v15o62t19n31y 6289621529155

Ziju 15 let v Nemecku. Sice je tady obrovsky vyber vsech moznych druhu, prakticky vsechny jsem vyzkousel, ale dva roky mi trvalo, nez jsem nasel slusne pozivatelny chleba v jednom pekarstvi a opravdu dobry chleb jsme nasli az pred 2,5 rokama. Jinak nejlepsi chleba, co jsme kdy s manzelkou jedli, jsme nasli na Islandu, peceny v lavovych pecich.

0/0
27.10.2015 12:21
Foto

K29a38r82e29l 50H52r76u83b48ý 3221675359174

nejlepší chleba co jsme kdy jedli byl na Maltě

0/0
27.10.2015 12:18
Foto

M26i59l83o74š 88K44o71l43m46a82n 6566473597762

Už někdo zjišťoval, čím je to, že některý chléb s exotickým názvem je třeba tmavý jako perník a žitný má barvu zcela jinou, než ten, který si s přidáním žitné mouky upeču doma ? ;-D

0/0
26.10.2015 18:17
Foto

J29a40n 51K73o80h33l 4813557341354

Mě se líbí ten, co vydrží údajně až 4 - 5 měsíců :-) Chuť asi nebude nic moc, ale v horách docela užitečná věc.. na podzim než napadne sníh na nákup, a znova pak až na jaře.. R^

Jinak jsou ale nejlepší chleby a pečivo ve středomořské oblasti. Vesměs platí, že čím dál od moře, tím horší jsou..

0/0
26.10.2015 14:15
Foto

O48n50d31r57a 54L41e70n46k 5592465525

no tak to nevim... žiji v Barceloně již několik let a náš chleba je prostě pro mě lepší,bagetám a buchto-chlebu jsem na chuť přišel ale chleba je chleba

+2/0
26.10.2015 16:34
Foto

P73a18v42e84l 90V98a71n13ě91č98e21k 4864933471931

To si snad s predchozim prispevkem nijak neodporuje ne?

0/−1
26.10.2015 18:01
Foto

J65a69n 45K36o12h29l 4643187321924

Španělsko mě nikdy moc nelákalo ani na dovolenou, takže nevím. I když třeba v jižní Francii mi chutná hodně :-) Spíš jsem měl na myslí pečivo na balkáně nebo na blízkém východě. Ten výběr je mnohem širší než u nás, o kvalitě nemluvě.

0/0
28.10.2015 13:40
Foto

P24e35t11r15a 88N40o23v24á75k55o32v18á 7888886334198

Tak ono třeba i na Slovácku, kde se peče bez vajec, tak pečivo vydrží déle. Míněny jsou třeba buchty. Zní to strašně chudě, že tam nedáte vejce, ale chuťově to nevadí, a nepřítomnost vejce způsobí, že to neztvrdne.

0/0
6.11.2015 17:55
Foto

M52i41r35o37s62l37a19v 60Š75n11o10b32e44l 2335188989

Praha -> Albert -> Tanvaldský žitno-pšeničný tmavý chlieb (najčastejšie berieme ten balený, krájaný, 1/2)... Zatiaľ som v Prahe nič lepšie nenašiel a to sme skúšali aj rôzne trhy a bio-obchody. Jediná chybička krásy je tenšia kôrka (slabo dopečený)

0/0
26.10.2015 14:12
Foto

J19a91n 76K73o69h96l 4133687961724

Nevim, v marketech nenakupuju. Zavřeli mi Meinla, Delvitu a nedávno i Spar, takže už není ani moc kde vybírat :-/ Snad jen Globus míval kvalitní Horal, ale řekl bych, že i ten se zhoršil. Tanvald je taková klasika, pokud budete mít cestu z Tanvaldu do Liberce, tak se zastavte u Maška v pekařství.. tam ho mají nejlepší ;-)

+1/0
26.10.2015 14:19
Foto

P28e90t70r 57N79a55j12d91e75k 7327826943391

Krásné bochánky pod tričkem má ta slečna.

+17/0
26.10.2015 13:36
Foto

P25e50t39r 86H39u89b78í51k 7463330975

Zdounecký chleba ( okres KM) nemá chybu, už leta...

+2/0
26.10.2015 13:25
Foto

P30a51v56e85l 26F24o61l88t58á29n 4670262384

Od té děvčice bych si ten krajíc i namazat nechal  :-)

+4/0
26.10.2015 13:01
Foto

Š16t92e75f53a47n 58F82e42j52e53s 7316931257649

Do arabského chleba se dává kebab ne gyros.

+10/0
26.10.2015 12:51
Foto

S49e77n95a61d 20K65o84l69á37ř 7944608168838

To je něco jako vepřový kebap. Na ten tu taky občas narazíte ;-D

0/0
26.10.2015 19:23
Foto

M44i33l98o29š 85K21o37l33m95a42n 6736503687472

Poslední dobou si peču chléb sám a manželce taky chutná. Peču pomocí droždí, protože kváskový je náročný na teplotu při kynutí a dlouhou dobu přípravy. Než jsem se pokusy a omyly dopracoval ke správné konzistenci a složení těsta, tak to bylo asi dvacet pokusů. Když zadělávám v 9 hod., tak ve 12 vyndavám hotový z trouby. Nechám vychladnout a balím do utěrek, Chleba se nesmí dávat do igelitového obalu, protože během 12 hod. se v něm začnou tvořit plísně, které sice nejsou zpočátku vidět, ale při laboratorních testech tam byly zjištěny. Ze vzpomínek na chléb se zemí, kde jsem jej ochutnal byl nejchutnější v Rumunsku. Vypadal na první pohled jakoby se na tvaru někdo učil, ale byl výborný. Nejméně mi chutnal ve Francii, s chlebem to moc společného nemělo, asi proto se Francouzi proslavili bílými bagetami, které jedí ke všemu, bramborová kaše,file a k tomu bageta, stejně jako rizotu...

+1/0
26.10.2015 12:50
Foto

F22r76a96n35t90i10š59e22k 21N62o66v57á59k 6531465656791

Naprostý souhlas. Pekl jsem si dlouhá léta a budu zase, te´d po přestěhování je k dispozici fajn trouba. Úplně nejjednodušší varianta, mouka, voda, sůl, nepatrně cukru pro kvasnice, kvasnice a kmín. Sice mi skoro nikdy nevyjde vysoký pecen, obvykle spíš placka 5cm vysoká a oválná, ale chuť to má vynikající. A vydrží minimálně týden. (déle nikdy nevydržel ne proto, že by se kazil, ale že byl sežrán)

+2/0
26.10.2015 15:14
Foto

M92i40l73o47š 19K53o34l44m81a87n 6406523447312

To jsem měl taky, nízkou placu. Zkoušel jsem formu na dort, trochu se to zlepšilo, ale pořád to nebylo ono. Až jsem se jednou rozčílil a a udělal těsto husté jako kyt a hnětač to akorát utáhnul.  Začalo to krásně kynout, po prvním zamíchání měchačkou se opět plnila mísa. Pak jsem to dal do ošatky s plátnem.   Poslední nakynutí v ošatce, obvykle než se rozehřeje trouba na maximum.15-20 min.  Opatrně vytřepnout na pekáč, postavit plecháček s horkou vodou vedle a šup do trouby. Po pěti minutách stáhnu na 150°C. Za hodinu mi zazvoní budík a já podle barvy buď nechám, nebo přidám a dopékám cca 10min. Je jak od pekaře. 1/4 až 1/3 žitná mouka zbytek pšeničná. Při míchání poprašovat moukou.

+1/0
26.10.2015 18:08
Foto

J20a50r28o71s92l39a69v 68K16a34d31l21e46c 5611389612831

Jeden z nejlepších chlebů mají u nás..., ale to nemohu prozradit aby se nestal nedostatkovým.

0/0
26.10.2015 12:50
Foto

V40á62c80l19a94v 98P12o33u72s90t19k22a 3280691762

https://www.facebook.com/Ma%C5%99ack%C3%BD-chleba-73185077626/

:-P

+1/0
26.10.2015 12:50
Foto

K40a56t16e40ř80i52n35a 20V33r34á49n25o96v16á 6714157301133

Mařacký je nejlepší široko daleko, to můžu potvrdit:-)

0/0
26.10.2015 13:11
Foto

V22á81c50l11a55v 28P69o69u65s78t59k93a 3150611442

Já vím. :-P

0/0
26.10.2015 13:12
Foto

P15e15t32r 30L12u43k14á51š 8579840542827

Mě spíš zaujali ty dva menší bochníčky :-D

+14/0
26.10.2015 12:47
Foto

P26e11t84r 87L18u74k56á93š 8899540592227

Teda když na to koukám,snad jí je alespoň 15...aby to nevypadalo divně...

+3/0
26.10.2015 12:50
Foto

M21a82r68t41i72n40a 44V63a62v10ř66i82n98c10o19v18á 8395919266

u nás je oblíbený Hostivařský bochník,  důvěrně zvaný hobo  :o)  vláčná vlhká střída a pěkně vypečená kůrka, kmín - mňam

0/0
26.10.2015 12:40
Foto

M45i20c83h53a20l 29B52r26e44š12k87o17v65e48c 4641968384586

Kde koupit dobrý chleba v Ostravě? Ten hnůj ze supermarketů se nedá jíst :-/

0/0
26.10.2015 12:27
Foto

V76á56c40l13a47v 12L54a15d57a 6222843164203

to by mě taky zajímalo

0/0
27.10.2015 18:34
Foto

M90i19l58a72n 29Č18e71r89n24ý 5213369309902

Na Plzeňsku je vyhlášený kváskový chléb z pekařství Pernarec, Kyšice nebo Touškov.R^

0/0
26.10.2015 12:15
Foto

M82a77r72t66i84n 27S30k23á40l44a 8294417718818

V Plzni osobně hlasuju daleko víc pro Seberu, chleba přímo z pece, prodejna tuším na Domažlické. Za mě nepřekonatelný.

+1/0
26.10.2015 12:34
Foto

J98a14r70o39s40l37a90v 96M97o16u74č44k87a 3667687618449

Absolutně nejlepší kváskový boží dar (to se ani nedá jinak nazvat), co jsem kdy jedl, kupuji v soukromé pekárně v Rychvaldě. Vydrží týden v igelitovém sáčku měkoučký, negumový, voňavý a chutný. Déle nevím, protože to je nejdýl, než jsem ho celý snědl. Nikdy jsem nevyhodil ani kůrčičku.

0/0
26.10.2015 12:00
Foto

D13a82v55i28d 75H41o90l36c66m85a95n 8594735396409

Jistě je to chléb žitný, že? :)

0/0
26.10.2015 12:36
Foto

M36i71l84a53n 81N94o92v98á84k 2796652908506

Nejhorší chleba koupíte v supermarketech v Čechách, good luck ;-D

+2/−1
26.10.2015 11:59
Foto

M38i63l54a77n 98Č25e58r25n62ý 5333729799132

Na to se ale nikdo neptal, bad luck.:-P

+1/0
26.10.2015 12:13
Foto

R73u51d93o46l33f 76R44u85b61e94š 3829185621184

Já myslím, že to v článku trochu k objektivitě chybí.

Dneska tady vychvalují kváskový chleba jako nějakou raritu. Není to trochu smutné?

+1/0
26.10.2015 12:23
Foto

V88á55c43l94a74v 98P85o37u32s51t81k73a 3230811422

Všude chleba o dvou kůrkách... ;-D

+2/0
26.10.2015 11:47
Foto

P73e48t22r 72S77i30m51e15k 6481563889564

nezlobte se na mě, ale 1 kg chleba, který prodává většina českých obchodů a supermarketů je jen málochutná hmota. Chleba od Penamu je přímo hnusnej, kyselej. Existují vyjímky,ale většina českých prodávaných chlebů prostě dobrá není. Jede se v dnešní době na náklady a při výrobě se maximalizují zisky

+2/0
26.10.2015 11:42
Foto

R63o76m67a70n 69J46e16s68c68h29k37e 9968795277465

Máte pravdu z poloviny. Já kupuji v Kauflandu v Brně a je dobrý. Jinde ho nemají dobrý. Kdo hledá najde.

0/0
26.10.2015 19:18
Foto

P29e52t64r 58V62a61n53ě87k 3567708453836

Nikde na světě není tak dobrej chleba jako u nás [>-]V!! Jsou však výjimky.

+7/−1
26.10.2015 11:27
Foto

J86i47r50i 93V48r85a52b31e60c 3633792225379

Pokud vim ,nehledanejsi pekarny ve svete jsou Nemecke .

0/0
26.10.2015 12:23
Foto

R16a22d72k54a 20P24o91k60o83r32n61á 1838973353935

To je druhá země po České republice kde nám také  chutná chleba Ale u nás je nejlepšíR^

+1/0
26.10.2015 14:16
Foto

A19n87t21o10n33í62n 29B31a27b34á87č21e37k 3942858655711

nejlepší chleba, co jsem kdy jedl: v Rakousku, v Německu a ve Švýcarsku.

Ten český už stojí...za nic. Aspoň ten, co mají poblíž mého bydliště.

+1/0
26.10.2015 15:08
Foto

Z51o30r55k49a 80B43a45r55t52o32ň13o25v88á 9205509595

Krakonošova pekárna ve Vysokém nad Jizerou

+1/0
26.10.2015 11:21
Foto

R22a71d51e78k 87H74o86f90m55a29n 7317121640652

Jo, Vysocký je mňam. Ale Jilemnický z pekárny Pod Nádražím je taky fajn. Křupavá kůrka, střída měkoučká, jí se to samo!

0/0
26.10.2015 12:11

Znásilnil mě lékař. Prvně mě muž osahával v deseti. Oběti popsaly své zážitky

Premium Ve vlaku, v práci, u lékaře, na táboře. Sexuální obtěžování zažívají především dívky již ve velmi mladém věku, často se...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...