Středa 7. prosince 2022, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 7. prosince 2022 Ambrož, Benjamin

Diskuse k článku

Vyzkoušeli jsme chléb ze všech koutů světa. Kde ho mají nejlepší?

Češi chleba milují, zvláště ten kváskový se stal v posledních letech hitem všech farmářských trhů. Ale podoby chleba mohou být různé. Někdy je úplně placatý, jindy zase tvrdý jako kámen. Francouzi ho musejí mít čerstvý dvakrát denně, zatímco ve švýcarských horách se pekl jen třikrát do roka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M18i23r79o81s94l51a44v 53S40t39e72i32n87e80r 2596450280716

V Čechách mám své oblíbené pekařství v Písku, u kamenného mostu. Mají tam skutečně žitný (nebarvený) chléb ruského typu a kvasový chléb z Protivína. Také rohlíky , které jsou opravdu křupavé, vše za přiměřenou cenu.

Malé pekařství, které má ale vždy už dopoledne skoro vyprodáno, je v Blatné, naproti parkovišti u obchodního domu Labuť.

V Bavorsku je světoznámé pekařství Hopfister, které vyrábí tradiční chléb jaký se dříve pekl na statku v Jižních Čechách. Poměrně tmavý, se silnou kůrkou a spíše těžký. Vydrží však i týden jako čerstvý. Kilo za 100 Kč by ale v ČR asi moc nešlo na odbyt- je to cena za zdlouhavou přípravu. Takový chléb se na lince nikdy dělat nebude, potřebuje několik dní přípravy, kvásek a kvalitní mouku. Svůj chléb posílá firma Hopfister i letecky do Ameriky, je to lék na touhu po domově tamních Bavoráků.

+1/0
8.11.2015 8:02
Foto

J80a19n 45K92a83n48t 9581858148743

Nejlepsi tmavy chleb v Nemecku, nejlepsi bagety ve Francii. V Ceske republice existuji velke jakostni rozdily jak u bileho peciva, tak i v pripade tmaveho chleba.

0/0
3.11.2015 8:55
Foto

M52i26c43h42a81l 54M35i43l22l63e58r 9656482969602

bagety a dalsi pecivo i chleby ve FranciiV

0/0
9.11.2015 6:01
Foto

Z16b37y93n82ě47k 86M43e48l83i22c59h55a24r 9385407335189

zajímavý článek, jen jsem hned na začátku nepochopil tu vesničku... Mšeno je město ;-) každopádně my si doma pečeme chleba svůj a většina těch průmyslových mi tak už skoro 2 roky nechutná...

0/0
29.10.2015 12:18
Foto

M46a69r10i24e 95P39o49k43o55r26n33á 9645224250

Stav chleba v českých supermarketech mne tak dožral, že ho už 3roky nekupuji. Pro dobrý žitno-pšeničný to mám daleko, tak jsem se dala do pečení vlastního chleba z vlastního žitného kvásku.Peču buď v domácí pekárně, nebo v troubě (tam je lepší). Kupuji mouku po 15kg, takže cenově zajímavé. Pekárnu už mám skoro tři roky, ale asi už dlouho nevydrží to obdenní pečení, takže budu muset koupit novou, ale nedá se nic dělat, muž si zvyknul na dobrý chleba;-)

0/0
28.10.2015 19:28
Foto

O70t48a 41K77i21n63c 6139668862196

Nejlepší chléb je u nás, ale musí se dělat poctivě, pak nemá chybu.

+1/0
27.10.2015 21:14
Foto

V76á58c30l32a97v 20Š14o80b39r 5503282787950

šumava je šumava... akorát nechápu proč jí prakticky všichni sypou zcela zbytečně moukou.

0/0
27.10.2015 12:39
Foto

K46a20r97e54l 48N90o70v19o83t70n96y 6889161829605

Ziju 15 let v Nemecku. Sice je tady obrovsky vyber vsech moznych druhu, prakticky vsechny jsem vyzkousel, ale dva roky mi trvalo, nez jsem nasel slusne pozivatelny chleba v jednom pekarstvi a opravdu dobry chleb jsme nasli az pred 2,5 rokama. Jinak nejlepsi chleba, co jsme kdy s manzelkou jedli, jsme nasli na Islandu, peceny v lavovych pecich.

0/0
27.10.2015 12:21
Foto

K29a69r15e79l 81H90r46u46b19ý 3271445459224

nejlepší chleba co jsme kdy jedli byl na Maltě

0/0
27.10.2015 12:18
Foto

M52i35l71o95š 90K52o94l67m23a18n 6636743267982

Už někdo zjišťoval, čím je to, že některý chléb s exotickým názvem je třeba tmavý jako perník a žitný má barvu zcela jinou, než ten, který si s přidáním žitné mouky upeču doma ? ;-D

0/0
26.10.2015 18:17
Foto

J92a87n 32K42o90h36l 4523617681454

Mě se líbí ten, co vydrží údajně až 4 - 5 měsíců :-) Chuť asi nebude nic moc, ale v horách docela užitečná věc.. na podzim než napadne sníh na nákup, a znova pak až na jaře.. R^

Jinak jsou ale nejlepší chleby a pečivo ve středomořské oblasti. Vesměs platí, že čím dál od moře, tím horší jsou..

0/0
26.10.2015 14:15
Foto

O47n95d14r98a 72L87e36n14k 5542585665

no tak to nevim... žiji v Barceloně již několik let a náš chleba je prostě pro mě lepší,bagetám a buchto-chlebu jsem na chuť přišel ale chleba je chleba

+2/0
26.10.2015 16:34
Foto

P57a98v10e96l 63V86a92n16ě60č51e14k 4654903521571

To si snad s predchozim prispevkem nijak neodporuje ne?

0/−1
26.10.2015 18:01
Foto

J85a83n 52K18o68h90l 4653367571944

Španělsko mě nikdy moc nelákalo ani na dovolenou, takže nevím. I když třeba v jižní Francii mi chutná hodně :-) Spíš jsem měl na myslí pečivo na balkáně nebo na blízkém východě. Ten výběr je mnohem širší než u nás, o kvalitě nemluvě.

0/0
28.10.2015 13:40
Foto

P48e94t93r34a 81N58o30v67á42k44o88v32á 7458376494598

Tak ono třeba i na Slovácku, kde se peče bez vajec, tak pečivo vydrží déle. Míněny jsou třeba buchty. Zní to strašně chudě, že tam nedáte vejce, ale chuťově to nevadí, a nepřítomnost vejce způsobí, že to neztvrdne.

0/0
6.11.2015 17:55
Foto

M54i18r92o43s40l22a56v 24Š12n51o60b46e88l 2755918719

Praha -> Albert -> Tanvaldský žitno-pšeničný tmavý chlieb (najčastejšie berieme ten balený, krájaný, 1/2)... Zatiaľ som v Prahe nič lepšie nenašiel a to sme skúšali aj rôzne trhy a bio-obchody. Jediná chybička krásy je tenšia kôrka (slabo dopečený)

0/0
26.10.2015 14:12
Foto

J51a12n 24K90o97h81l 4783917831974

Nevim, v marketech nenakupuju. Zavřeli mi Meinla, Delvitu a nedávno i Spar, takže už není ani moc kde vybírat :-/ Snad jen Globus míval kvalitní Horal, ale řekl bych, že i ten se zhoršil. Tanvald je taková klasika, pokud budete mít cestu z Tanvaldu do Liberce, tak se zastavte u Maška v pekařství.. tam ho mají nejlepší ;-)

+1/0
26.10.2015 14:19
Foto

P58e17t68r 63N48a25j68d18e45k 7567426243641

Krásné bochánky pod tričkem má ta slečna.

+17/0
26.10.2015 13:36
Foto

P35e48t79r 31H39u97b83í77k 7663520265

Zdounecký chleba ( okres KM) nemá chybu, už leta...

+2/0
26.10.2015 13:25
Foto

P43a23v57e61l 72F38o11l58t41á63n 4480552484

Od té děvčice bych si ten krajíc i namazat nechal  :-)

+4/0
26.10.2015 13:01
Foto

Š13t45e76f80a39n 44F39e36j46e88s 7526281597499

Do arabského chleba se dává kebab ne gyros.

+10/0
26.10.2015 12:51
Foto

S92e10n29a90d 64K51o82l15á11ř 7204568718288

To je něco jako vepřový kebap. Na ten tu taky občas narazíte ;-D

0/0
26.10.2015 19:23
Foto

M40i64l32o70š 10K33o82l35m62a16n 6956363177862

Poslední dobou si peču chléb sám a manželce taky chutná. Peču pomocí droždí, protože kváskový je náročný na teplotu při kynutí a dlouhou dobu přípravy. Než jsem se pokusy a omyly dopracoval ke správné konzistenci a složení těsta, tak to bylo asi dvacet pokusů. Když zadělávám v 9 hod., tak ve 12 vyndavám hotový z trouby. Nechám vychladnout a balím do utěrek, Chleba se nesmí dávat do igelitového obalu, protože během 12 hod. se v něm začnou tvořit plísně, které sice nejsou zpočátku vidět, ale při laboratorních testech tam byly zjištěny. Ze vzpomínek na chléb se zemí, kde jsem jej ochutnal byl nejchutnější v Rumunsku. Vypadal na první pohled jakoby se na tvaru někdo učil, ale byl výborný. Nejméně mi chutnal ve Francii, s chlebem to moc společného nemělo, asi proto se Francouzi proslavili bílými bagetami, které jedí ke všemu, bramborová kaše,file a k tomu bageta, stejně jako rizotu...

+1/0
26.10.2015 12:50
Foto

F52r95a34n15t43i23š88e18k 58N22o72v82á13k 6641975436651

Naprostý souhlas. Pekl jsem si dlouhá léta a budu zase, te´d po přestěhování je k dispozici fajn trouba. Úplně nejjednodušší varianta, mouka, voda, sůl, nepatrně cukru pro kvasnice, kvasnice a kmín. Sice mi skoro nikdy nevyjde vysoký pecen, obvykle spíš placka 5cm vysoká a oválná, ale chuť to má vynikající. A vydrží minimálně týden. (déle nikdy nevydržel ne proto, že by se kazil, ale že byl sežrán)

+2/0
26.10.2015 15:14
Foto

M34i67l26o97š 71K24o27l51m93a75n 6236403927322

To jsem měl taky, nízkou placu. Zkoušel jsem formu na dort, trochu se to zlepšilo, ale pořád to nebylo ono. Až jsem se jednou rozčílil a a udělal těsto husté jako kyt a hnětač to akorát utáhnul.  Začalo to krásně kynout, po prvním zamíchání měchačkou se opět plnila mísa. Pak jsem to dal do ošatky s plátnem.   Poslední nakynutí v ošatce, obvykle než se rozehřeje trouba na maximum.15-20 min.  Opatrně vytřepnout na pekáč, postavit plecháček s horkou vodou vedle a šup do trouby. Po pěti minutách stáhnu na 150°C. Za hodinu mi zazvoní budík a já podle barvy buď nechám, nebo přidám a dopékám cca 10min. Je jak od pekaře. 1/4 až 1/3 žitná mouka zbytek pšeničná. Při míchání poprašovat moukou.

+1/0
26.10.2015 18:08
Foto

J63a57r64o39s18l76a15v 22K58a38d32l15e20c 5971279302271

Jeden z nejlepších chlebů mají u nás..., ale to nemohu prozradit aby se nestal nedostatkovým.

0/0
26.10.2015 12:50
Foto

V37á29c49l71a68v 89P87o80u81s17t63k49a 3460751762

https://www.facebook.com/Ma%C5%99ack%C3%BD-chleba-73185077626/

:-P

+1/0
26.10.2015 12:50
Foto

K64a88t18e34ř48i34n89a 65V60r21á19n87o74v65á 6134287341733

Mařacký je nejlepší široko daleko, to můžu potvrdit:-)

0/0
26.10.2015 13:11
Foto

V57á85c21l53a60v 94P67o75u58s35t69k51a 3720211622

Já vím. :-P

0/0
26.10.2015 13:12
Foto

P54e50t31r 89L91u80k91á47š 8629870592597

Mě spíš zaujali ty dva menší bochníčky :-D

+14/0
26.10.2015 12:47
Foto

P11e23t24r 77L87u39k74á88š 8899650212377

Teda když na to koukám,snad jí je alespoň 15...aby to nevypadalo divně...

+3/0
26.10.2015 12:50
Foto

M22a66r72t75i63n94a 19V48a96v35ř29i25n81c37o41v91á 8645479576

u nás je oblíbený Hostivařský bochník,  důvěrně zvaný hobo  :o)  vláčná vlhká střída a pěkně vypečená kůrka, kmín - mňam

0/0
26.10.2015 12:40
Foto

M64i10c45h65a62l 43B56r80e22š96k32o72v88e39c 4921778344186

Kde koupit dobrý chleba v Ostravě? Ten hnůj ze supermarketů se nedá jíst :-/

0/0
26.10.2015 12:27
Foto

V26á83c66l78a21v 61L75a92d98a 6952603964823

to by mě taky zajímalo

0/0
27.10.2015 18:34
Foto

M33i51l17a55n 37Č76e11r20n41ý 5163249969502

Na Plzeňsku je vyhlášený kváskový chléb z pekařství Pernarec, Kyšice nebo Touškov.R^

0/0
26.10.2015 12:15
Foto

M74a62r40t85i88n 59S17k83á48l63a 8904857878838

V Plzni osobně hlasuju daleko víc pro Seberu, chleba přímo z pece, prodejna tuším na Domažlické. Za mě nepřekonatelný.

+1/0
26.10.2015 12:34
Foto

J88a68r43o60s30l24a24v 97M31o80u82č65k10a 3337977838769

Absolutně nejlepší kváskový boží dar (to se ani nedá jinak nazvat), co jsem kdy jedl, kupuji v soukromé pekárně v Rychvaldě. Vydrží týden v igelitovém sáčku měkoučký, negumový, voňavý a chutný. Déle nevím, protože to je nejdýl, než jsem ho celý snědl. Nikdy jsem nevyhodil ani kůrčičku.

0/0
26.10.2015 12:00
Foto

D52a80v70i85d 23H62o23l17c11m89a97n 8844865266699

Jistě je to chléb žitný, že? :)

0/0
26.10.2015 12:36
Foto

M48i92l21a50n 97N54o92v81á35k 2766412588126

Nejhorší chleba koupíte v supermarketech v Čechách, good luck ;-D

+2/−1
26.10.2015 11:59
Foto

M32i58l83a84n 63Č86e47r14n27ý 5963749169292

Na to se ale nikdo neptal, bad luck.:-P

+1/0
26.10.2015 12:13
Foto

R53u29d34o25l23f 43R63u22b26e17š 3219565851314

Já myslím, že to v článku trochu k objektivitě chybí.

Dneska tady vychvalují kváskový chleba jako nějakou raritu. Není to trochu smutné?

+1/0
26.10.2015 12:23
Foto

V58á98c44l19a81v 13P21o83u51s16t23k30a 3100771652

Všude chleba o dvou kůrkách... ;-D

+2/0
26.10.2015 11:47
Foto

P30e94t45r 44S77i11m73e57k 6191623969944

nezlobte se na mě, ale 1 kg chleba, který prodává většina českých obchodů a supermarketů je jen málochutná hmota. Chleba od Penamu je přímo hnusnej, kyselej. Existují vyjímky,ale většina českých prodávaných chlebů prostě dobrá není. Jede se v dnešní době na náklady a při výrobě se maximalizují zisky

+2/0
26.10.2015 11:42
Foto

R89o16m50a71n 37J77e64s88c14h81k87e 9928135187685

Máte pravdu z poloviny. Já kupuji v Kauflandu v Brně a je dobrý. Jinde ho nemají dobrý. Kdo hledá najde.

0/0
26.10.2015 19:18
Foto

P76e28t12r 91V43a84n55ě94k 3217748223176

Nikde na světě není tak dobrej chleba jako u nás [>-]V!! Jsou však výjimky.

+7/−1
26.10.2015 11:27
Foto

J30i83r50i 34V55r84a18b30e77c 3103432845529

Pokud vim ,nehledanejsi pekarny ve svete jsou Nemecke .

0/0
26.10.2015 12:23
Foto

R44a88d60k47a 17P52o40k69o41r96n38á 1178703623195

To je druhá země po České republice kde nám také  chutná chleba Ale u nás je nejlepšíR^

+1/0
26.10.2015 14:16
Foto

A43n20t38o96n25í69n 43B14a63b56á41č18e94k 3862908755841

nejlepší chleba, co jsem kdy jedl: v Rakousku, v Německu a ve Švýcarsku.

Ten český už stojí...za nic. Aspoň ten, co mají poblíž mého bydliště.

+1/0
26.10.2015 15:08
Foto

Z27o49r97k95a 94B56a14r31t81o47ň87o86v22á 9275849315

Krakonošova pekárna ve Vysokém nad Jizerou

+1/0
26.10.2015 11:21
Foto

R97a86d66e71k 45H68o81f11m83a96n 7897741440452

Jo, Vysocký je mňam. Ale Jilemnický z pekárny Pod Nádražím je taky fajn. Křupavá kůrka, střída měkoučká, jí se to samo!

0/0
26.10.2015 12:11

Děti na prodej. Za tři stovky. Jak bují dětská prostituce v Česku

Premium Prostituce je v Předlicích naprosto běžná. Jenže i ta dětská. Obyvatelé místního ghetta popisují, jak se děti prodávají...

Takoví slušní lidé, říkali o nich. Rodině přitom vládl teror a nechutnosti

Premium Muž, který ten prosincový den přišel na místní oddělení VB Strašnice, vypadal velmi rozpačitě. „Ono se to bude zdát asi...

RECENZE: Vzal to Radegast. Největší dar přináší konečně zase pohádku

Premium Ani světácky se tvářící fantasy jako Princezna zakletá v čase 2, ani rozjímání o smrti jako Princ Mamánek. Příběh...