Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na budějovických školách v létě opravují kuchyně, třídy i tělocvičny

  8:49
Místo dětí jsou teď ve školách slyšet ruch vrtaček či údery kladiv. Dvouměsíční volno využívají města v Jihočeském kraji k opravám budov. Zatímco někde stačí vymalovat a vyměnit nábytek, jinam proudí mnohamilionové investice. Školy přistaví odborné učebny nebo opraví kuchyně, nejvíce peněz ale půjde do sportu.

Do nejnákladnějších oprav v regionu se pustili v Českých Budějovicích, kde pracují v celkem patnácti školách zřizovaných městem. Po prázdninách děti při výuce využijí například nové počítačové a jazykové učebny, a to v Mladém či v ZŠ Matice školské.

Žáci ZŠ Nerudova už v červnu obědvali v jídelnách okolních škol, protože u nich začala kompletní rekonstrukce kuchyně a jídelny za 33,6 milionu korun včetně vybavení. Modernizace by měla být hotová do konce srpna.

Do příštího roku bude oproti tomu pokračovat výstavba nové sportovní haly ve dvorním traktu ZŠ Dukelská, kterou propojí se stávající tělocvičnou. Na střeše tělocvičny bude terasa přístupná krytou lávkou ze třetího patra. Za tuto akci s termínem dokončení v květnu 2024 Budějovice zaplatí 33,5 milionu korun.

Hodně investic do sportu

O téměř tři miliony více dá radnice za nástavbu tělocvičny na ZŠ Máj I. „Vzniknou tím dva cvičební sály, posilovna, šatny, umývárny i bezbariérový přístup do navazujících objektů,“ jmenuje náměstek primátorky Petr Maroš. Žáci si prostory užijí až v příštím školním roce.

Do tradiční údržby se pustili rovněž v Českém Krumlově. „Po opravách v učebně dílen, která byla v havarijním stavu, pokračuje rekonstrukce ZŠ Linecká dodatečnou izolací vlhkého základového zdiva ve školním suterénu,“ popisuje mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová. Po posouzení celkového stavu budovy se rekonstrukce rozšíří o sanaci chodeb a dalších prostor. Práce budou stát 3,6 milionu korun.

Neodkladnou opravu si žádala tělocvična ZŠ na Plešivci, kde se propadla podlaha. Při chladnějších dnech nadcházejícího školního roku při tělocviku poslouží nově zrekonstruované radiátory. A za necelých 400 tisíc korun nechá vedení ZŠ T. G. Masaryka položit na školní hřiště umělý trávník.

Žáci ze ZŠ Dukelská ve Strakonicích budou od září sportovat na novém atletickém oválu. Za něj město zaplatí necelých 5 milionů korun. „Po celý uplynulý školní rok byl již kvůli svému poškození uzavřený,“ připomíná mluvčí Strakonic Markéta Bučoková.

Škvárový povrch i nevhodné betonové obrubníky už vůbec neodpovídaly dnešním standardům. Po dešti se v jednotlivých běžeckých drahách tvořily kaluže a celkově byl povrch ve špatném stavu. Škváru nahradí tartanový povrch. Tvar oválu zůstane stejný a sportovat se bude i nadále ve třech drahách.

„Součástí návrhu je i prostor umístěný za jednou brankou, který bude sloužit pro rozcvičení žáků nebo například pro skok vysoký,“ doplňuje řešení ředitel školy Rudolf Prušák. Hotovo by mělo být v polovině srpna.

Postaví halu za 320 milionů

Jindřichův Hradec řeší nedostatek učeben svých škol. Radní nechají zpracovat projekt na budovu sousedící s 2. ZŠ. V budoucnu by tam totiž mohly vzniknout nové třídy.

„Základní umělecká škola a 2. ZŠ se dlouhodobě potýkají s nedostatkem prostor. Chybí například učebny pro výuku vaření, dílny, výtvarné činnosti,“ líčí místostarosta Bohumil Komínek. Projekt za půl milionu korun by měl být připravený do konce roku.

Zdaleka největší investici jihočeských škol chystají v Písku. Ještě letos chce vedení radnice zahájit práce na stavbě nové komunitní sportovní haly za 320 milionů. Nahradí malou i velkou tělocvičnu pro ZŠ Svobodná a Tomáše Šobra, které jsou v dezolátním stavu. Nový pavilon navíc nabídne odborné učebny a družinu.

Novou sportovní halu pro dvě školy postaví v Písku za 320 milionů

„Zprávu o špatném stavu tělocvičen jsme převzali od minulého vedení města a zpočátku jsme k ní byli skeptičtí. Když jsem je ale navštívil osobně, pochopil jsem, že nepřeháněla. Netěsní okna, zatéká do nich a v dezolátním stavu je také opláštění a zateplení,“ sdělil dříve místostarosta Michal Přibáň. Celá konstrukce je ve špatném stavu.

V nové hale bude podle již připraveného projektu možné mimo sportoviště využívat dvanáct tříd, šest šaten a družinu. Žáci budou podle ředitele ZŠ Tomáše Šobra Jaroslava Volfa pro výuku tělocviku prozatím využívat tělocvičny okolních škol.

„Velkou výhodou je rovněž zrekonstruovaný venkovní sportovní areál. Ten budou žáci využívat při vhodném počasí, ale poslouží také ostatním školám, kterým ho Svobodná a Šobrova půjčí,“ dodává Volf.

14. února 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

19. května 2024  16:29,  aktualizováno  20:13

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Boháčům z Budějovicka prodávali kadeřníci kokain ve velkém, vozili ho z Prahy

20. května 2024  14:56

Kriminalisté zadrželi tři muže, kteří distribuovali kokain z Prahy do Českých Budějovic, kde ho...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hudba na plný život. Odešel známý dýdžej a moderátor Vladimír Kosťa Kostínek

22. května 2024  16:43

Jen málokdo, kdo žil v 90. letech na jihu Čech, nezná Vladimíra Kosťu Kostínka. Jeho poslechový...

Karviná - České Budějovice 1:0, rozhodl Budinský, oba týmy jdou do baráže

25. května 2024  20:07

Karvinští fotbalisté do baráže o účast v příštím ročníku první ligy půjdou v dobré náladě. V...

S dětmi musíme jednat férově, říká učitelka, která pamatuje celou historii školy

25. května 2024  10:19

Celé půlstoletí už funguje Základní škola Kubatova v Budějovicích. Jen o rok méně tam pracuje Jitka...

Sestoupí Zlín, nebo někdo jiný? Baník s Boleslaví o poháry. A o co jde v Evropě?

25. května 2024  7:51

Když závěrečné dějství není poslední. V 5. kole nadstavbové části fotbalové ligy se rozhodne o...

Vydrám se na Šumavě daří, podle monitoringu jich tam žije několik desítek

24. května 2024  16:07

Na území Šumavy žije několik desítek vyder říčních. Populace zvířete se v porovnání s minulým roky...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...