ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Z jihočeských měst míří na pomoc Ukrajině statisíce korun

  • 0
Stovky tisíc korun a desítky volných lůžek postupně uvolňuje jedno jihočeské město za druhým. Zasedají kvůli tomu také mimořádná zastupitelstva, aby se peníze co nejrychleji dostaly k Ukrajincům zasaženým válkou.

Třeba ve Strakonicích město posílá 100 tisíc korun. „Dáme je prostřednictvím Českého červeného kříže na konto Ukrajina. Současně máme k dispozici také 40 lůžek, na která můžeme uprchlíky ubytovat,“ potvrdila mluvčí radnice Markéta Bučoková.

Český Krumlov zase založil transparentní účet, kam pošle na pomoc Ukrajincům 250 tisíc korun. Přispět tam mohou i další, obyvatelé či firmy. Peníze jsou určené na základní potřeby pro ty, kteří dorazí na území Krumlova.

„To znamená na stravu, hygienické potřeby, věci na spaní a zdravotní péči,“ vyjmenoval tamní starosta Dalibor Carda.

Ani Třeboň nezůstává pozadu a posílá peníze. „Radní projednali uvolnění částky 60 tisíc korun, které rozdělíme mezi tři nejvýznamnější neziskové organizace Člověka v tísni, Adru a Český červený kříž,“ potvrdila tajemnice úřadu Petra Jánská.

Téměř všude pak jihočeská města organizují různé potravinové sbírky, ale také dávají dohromady zdravotnický materiál a podobně. „Město nakoupilo 250 kusů škrtidel. Bohužel tento materiál dochází i v Česku,“ zmínila strakonická mluvčí.

Aktivní jsou s pomocí i v Českých Budějovicích či Táboře. Tam fungují velmi přehledné webové stránky a na benefičním koncertě v táborském divadle se ve středu podařilo vybrat přes 26 tisíc korun. Ty poputují do sbírky UNICEF.

Další benefiční koncert bude například dnes v Dačicích na Jindřichohradecku, a to ve spolupráci s tamní základní uměleckou školou. I tam město uspořádalo potravinovou a materiální sbírku.