Opařany

Opařany | foto: MF DNES

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech nabízí místo pacientům z Ukrajiny

  • 0
Největší česká Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku nabídla možnost hospitalizace některých dětských pacientů z Ukrajiny. Nemocnice současně poskytne zázemí rodinám svých ukrajinských pracovníků.

Pomoc v nouzi nabídl ředitel Dětské psychiatrické nemocnice (DPN) v Opařanech Michal Goetz předsedovi Ukrajinské pedopsychiatrické společnosti Igoru Martsenkovskému. 

„Považuji za svou povinnost pomoci kolegům z našeho oboru, kteří v této, pro ukrajinský národ nesmírně těžké době, pečují o své pacienty,“ podotkl Goetz s tím, že pokud by nastala situace, kdy by bylo potřeba evakuovat některá pedopsychiatrická oddělení či jednotlivé pacienty z oblasti zasažené válkou, nabídl jim volná oddělení. Nabídka platí i pro doprovázející ošetřující personál.

„Oddělení jsou plně vybavena. Personálu a rodičům doprovázejícím své děti můžeme poskytnout dále pokoje v ubytovně při nemocnici. V DPN Opařany by našli klidné a bezpečné zázemí, tolik nutné pro zmírnění prožitého stresu a utrpení,“ upřesnil Goetz, který už o svém kroku informoval ministerstvo zdravotnictví. 

Nemocnice v tomto týdnu otevře brány také pomocnému personálu z Ukrajiny, který sem převeze své rodiny včetně dětí.

Kapacity nemocnice jsou dostatečné. Zařízení má právo hospodaření s rozsáhlým státním majetkem. Jeho rozloha je zhruba osm hektarů, na nichž stojí více než 20 budov a staveb a čtyři kulturní památky. 

Nemocnice má vlastní stravovací i prádelenský provoz. Současně provozuje čtyři samostatné kotelny, na které navazuje rozsáhlý otopný systém včetně výměníkových stanic. Disponuje i vlastním transformátorem a nově instalovaným motorgenerátorem.