Jihočeské firmy chtějí pomoci rodinám svých zaměstnanců z Ukrajiny

  11:46
Společnosti a instituce v kraji vyjadřují podporu Ukrajině. Zaměstnavatelé se současně obávají, že přijdou o pracovníky z ciziny. Jihočeský kraj přerušil partnerskou spolupráci se Sverdlovskou oblastí Ruské federace.

Na českobudějovické radnici vlaje ukrajinská vlajka. | foto: Město České Budějovice

Co mají dělat Ukrajinci, kteří dostanou povolávací rozkaz? Musí se vrátit domů, když jim končí krátkodobé vízum? To je příklad dotazů, s nimiž se začali obracet zaměstnavatelé Ukrajinců na Jihočeskou hospodářskou komoru.

„Zjišťujeme z různých zdrojů informace, co mají firmy dělat, co je nutné, jak mohou pomoct a podobně. Jsme v kontaktu se všemi institucemi, ministerstvem zahraničí, hospodářskou komorou, jejíž pracovní skupina připravuje podklady. Všechno je ale moc čerstvé a zatím to není úplně jasné,“ popsal ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist s tím, že někteří Ukrajinci žijící na jihu Čech se vrátí domů, protože chtějí být s rodinami nebo bojovat proti Rusku.

Druhá skupina se naopak bude snažit dostat své blízké do Čech. V tom jim může pomoci institut sloučení rodiny, na jehož základě získají povolení k pobytu. „Stát ale bude muset rozhodnout, jak ho urychlit. Firmy už nabízí pomoc rodinám svých zaměstnancům, zatím ale není jasné, jakou formou to bude,“ dodal Keist.

Už teď je naopak jisté, že firmám případný odchod ukrajinských pracovníků způsobí problémy. „Jsou společnosti, které mají sto a více zaměstnanců z Ukrajiny a pro ty to bude velký výpadek. A to jsme teprve na začátku,“ odhadl Keist.

Podobně uvažují i sami zaměstnavatelé. Ukrajinští dělníci jsou zásadní třeba pro budějovický Metrostav. Firma zaměstnává 50 až 60 lidí. Polovina jsou technicko-hospodářští pracovníci, druhá dělníci, z nich tvoří Ukrajinci 60 procent. Proto se obává, že pokud teď odjedou domů, nedostanou už víza zpět do České republiky.

„Jsou pro nás velmi důležití, protože jsou to lidé, kteří jsou schopni sami pracovat. Vyzkoušeli jsme si i jiné zaměstnance a nedáme na ně dopustit,“ uvedl pro ČTK ředitel divize 6 firmy Metrostav pro Jihočeský kraj Martin Stašek.

Současně podotkl, že by české firmy mohly těžit z toho, kdyby konflikt vyvolal uprchlickou vlnu. Míní, že ukrajinské rodiny by mohly mít tendenci zamířit do Česka. „A jsou to pracovití lidé. Ale jsou to hodně nacionalisté, tak se mi nechce věřit, že by utíkali bez boje,“ řekl Stašek.

Na radnicích i divadle vlají modro-žluté vlajky

Situaci sledují i jihočeské nemocnice, kde dohromady pracuje odhadem několik desítek Ukrajinců. Například jindřichohradecká nemocnice zaměstnává pět lékařů a jednu laborantku.

„Nemůžu vyloučit, že by museli odejít třeba kvůli povolávacímu rozkazu, ale zatím o ničem takovém nevím. Žijí u nás už dlouho. Bylo by to pro nás nepříjemné, ale neznamenalo by to ohrožení chodu nějakého oddělení,“ informoval ředitel Vít Lorenc.

Nemocnice by se ukrajinským zdravotníkům snažila pomoct v případě, že by chtěli dostat do Čech i rodinné příslušníky. „Budeme hledat cesty jak, ale na konkrétní plán je ještě moc brzy,“ podotkl Lorenc.

Písecká firma nanoSPACE vyjádřila podporu tím, že zakázala doručování zboží do Ruska. „Když přišla zpráva, že dopravci omezují doručování zásilek na Ukrajinu a do Ruska ne, zakázali jsme objednávání do Ruska jako symbolické gesto,“ vysvětlila za nanoSPACE Lucie Konečná.

Podporu Ukrajině vyjadřují i jihočeské instituce. Modro-žlutá vlajka visí na některých radnicích, krajském úřadě, Jihočeském divadle nebo Jihočeské univerzitě.

„Jihočeský kraj odsuzuje ruský útok na Ukrajinu jako bezprecedentní zásah do integrity svobodné země. Je plně připravený spolupracovat s vládou na řešení případné migrační krize a pomoci lidem, kteří budou nuceni opustit své domovy. S okamžitou platností přerušuje partnerskou spolupráci se Sverdlovskou oblastí Ruské federace,“ stojí v prohlášení, které ve čtvrtek schválili krajští zastupitelé.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích nabízí pomoc kolegům z Ukrajiny podobně, jako to udělala v případě běloruských kolegů z řad studentů a zaměstnanců.

Podle informací MF DNES už někteří Ukrajinci v Jihočeském kraji dostali povolávací rozkaz. Jak uvedla Tereza Chlaňová z České asociace ukrajinistů, týkat se bude mužů od 18 do 60 let.

„Pokud nemají naše občanství, povolávací rozkazy zřejmě dostávat budou. Otázka je, jakým způsobem jim budou doručovány a jestli část lidí nepůjde na Ukrajinu z vlastního rozhodnutí,“ zmínila Chlaňová, která odhaduje, že do Česka nepřijde tak velká vlna Ukrajinců, jak se očekává. „Budou se snažit bránit svou zemi a spíš bych si tipla, že půjde o ženy s dětmi,“ zamyslela se.

Ministerstvo vnitra zřídilo e-mail ubytovaniukrajina@suz.cz, na nějž mohou lidé posílat nabídku pomoci pro Ukrajince.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Začala přestavba Žižkových kasáren, bude z nich justiční areál za 600 milionů

25. dubna 2024  17:07

Po dlouhých letech jednání a příprav začala v Českých Budějovicích proměna bývalých Žižkových...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Majitelka školky týrala podle obžaloby děti. Může jí hrozit osm let vězení

30. dubna 2024  18:53

Soud v Českých Budějovicích se bude zabývat kauzou týrání dětí do tří let, kterého se podle...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Firma stavící průmyslový park u Boršova chce využívat k dopravě blízké letiště

30. dubna 2024  9:09

Ohromný průmyslový park vznikající u Boršova nad Vltavou hodlá využít k dopravě jihočeské letiště....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...