ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Strážníci dali pytlákovi pokutu 500 korun, je však neplatná a muž se ztratil

  • 3
Pokuta je neoprávněná, pytlák nezvěstný. Takovým rozhodnutím uzavřel krajský úřad přezkoumání případu třicetiletého Vasyla M. z Ukrajiny. Muže načapala v dubnu hlídka českobudějovické městské policie, jak bez povolení chytá ryby. Na místě mu uložila pokutu 500 korun.

Hlídka přistihla pytláka 13. dubna večer na jednom z malých rybníků v ulici Trocnovská na okraji města nedaleko ubytovny pro zahraniční dělníky. Muž peníze odmítl na místě zaplatit, ale ochotně převzal kopii bločku s vyplněnou částkou.

Problém pak nastal při vyřizování sankce. Protože si s kauzou městská policie nevěděla rady, obrátila se na krajský úřad. Jak se ukázalo, žádný trest se reálně nekoná. 

Podle krajských úředníků neměli strážníci k takovému úkonu oprávnění, navíc na bločku nebyla ani vyplněná adresa pokutovaného, pouze jméno a datum jeho narození.

Krajský úřad po měsíci uzavřel případ pro takzvanou nicotnost. Hříšníka se během řízení nepodařilo najít ani v Česku, ani na Ukrajině. Jak stojí v informaci o rozhodnutí, může si Vasyl M. verdikt přečíst na úřední desce kraje, tedy pokud bude mít zájem.

„Podle zákona o rybářství není obecní policie k řešení takového přestupku oprávněna,“ vysvětlil Josef Klement z oddělení lesního hospodářství krajského úřadu.

Jaké páky mají tedy na pytláky strážníci, případně rybářská stráž?

Podle Klementa měla městská policie identifikovat podezřelého a záznam o přestupku předat k řešení na příslušný správní orgán, což je českobudějovický magistrát. Stejně musí jednat i rybářská stráž, ale jedině pokud odhalí pytláka ve svém revíru.

Právě v okolí Trocnovské ulice je několik menších rybníků, jež svádějí k nepovolenému rybaření. Ve stejné ulici má sídlo i místní organizace Českého rybářského svazu.

Na webu rybářské organizace je příspěvek, že je tam pytláků rok od roku víc a že berou všechny ryby. Podle hospodáře rybářů Martina Zimandla není problém až tak velký, jak píše stěžovatel. Navíc některé malé nádrže v této lokalitě nepatří ani do rybářských revírních rybníků.

Také rybářská stráž nemá oprávnění vybírat nebo vypisovat pokuty. Podněty pro přestupky předává správnímu odboru magistrátu. „Postupujeme případ od případu. Když jde o děti, zohledníme to,“ vysvětlil Zimandl.