Ekonomický risk. Plán na spalovnu v Písku dělí obyvatele i zastupitele

  16:09
Riskantní, drahý a neekologický. To jsou některé z výtek, které mají občané i zastupitelé Písku k plánovanému projektu na výstavbu ZEVO Písek. Spalovna za více než dvě miliardy korun má v teplárně nahradit uhelný kotel. Místní se zajímají o další možné alternativy a rozhodnout chtějí v referendu.

Přes dvě hodiny trvající debatu na čtvrtečním zasedání zastupitelstva přitom vyvolal vcelku nenápadný bod, ve kterém zástupci města schvalovali poskytnutí půjčky šest milionů korun. Peníze měly pro ZEVO Písek posloužit k financování přípravných prací projektu.

„O spalovně jsme se od lednového setkání s občany veřejně nebavili, a tak je důležité tuto příležitost využít,“ vyjádřil se opoziční zastupitel Miroslav Krejča (Písek srdcem a rozumem – PSR). Tomu na projektu vadí především jeho naddimenzovanost, která daleko přesahuje potřeby města.

„Písek neprodukuje tolik odpadu, aby ZEVO uživil. Nemáme ale žádnou záruku, že ostatní města a společnost Rumpold budou opravdu svážet odpad k nám. V okolí vzniká několik dalších podobných projektů, s nimiž se o odpad budeme přetahovat,“ myslí si. Ročně ho má ZEVO spálit 50 tisíc tun.

S tím souhlasí i další opoziční zastupitel Josef Knot (Vaše volba). Tomu vadí velké množství odpadu, které bude zařízení produkovat. „Podle mých informací to bude 15 tisíc tun. To je o 10 tisíc víc, než vyprodukuje sám Písek a kolik potřebuje spálit. Vznikne také velké množství popela, který budeme muset ekologicky a na naše vlastní náklady zlikvidovat,“ uvedl s tím, že projekt mu proto nedává žádný ekonomický smysl.

Další námitkou, kterou bylo mezi zastupiteli často slyšet, byla absence emisních povolenek, jejichž cena nebyla zahrnutá do finančního modelu zařízení. „Pokud se současné odhady potvrdí, můžeme na povolenkách zaplatit přes 40 milionů ročně. Celé zařízení by se tak dostalo do červených čísel,“ kritizoval záměr Marek Anděl (PSR).

Shoda nad projektem ale nepanuje ani mezi koaličními politiky. Mnoho nezodpovězených otázek trápí například Aleše Chalupu (ANO). „Považuji to za ekonomicky velice riskantní podnik. Možná bychom se měli zamyslet nad přehodnocením velikosti celého zařízení,“ vyslovil s tím, že zařízení by podle něj mohlo mít spíše lokální charakter.

Velká účast obyvatel v sále naznačovala, že bude o téma spalovny velký zájem. Ti vystoupili už na začátku zastupitelstva a následně se zapojili i do debaty se zastupiteli.

„ZEVO výrazně poškodí přilehlé Smrkovice. V obci není pro takový provoz dostatečná infrastruktura a zatíží ji to ekologicky. Už mají skládku i teplárnu, přesto jsou opomíjené a ve špatném stavu. Výstavba takového projektu by pro obec byla už příliš. Odhoďte proto své ambice a myslete na ostatní,“ apelovala na zastupitele Blanka Smíšková.

Bude mimořádné zastupitelstvo

Další řečníci pak připomněli lednové setkání radnice s občany, kde většina lidí vyjádřila svůj nesouhlas s celým projektem. „Nechápu, proč v tom radnice stále pokračuje. Lidé už dali svůj názor jasně najevo,“ myslí si další z obyvatel. Mnoho řečníků se zastupitelů dotazovalo, zda bude možnost o výstavbě spalovny rozhodnout v místním referendu.

„K budoucnosti ZEVO Písek bude zajisté mimořádné zasedání zastupitelstva, kde vše podrobně prodiskutujeme. Pokud někdo navrhne referendum, budeme o tom hlasovat,“ odpověděl starosta města Michal Čapek (ANO). Místostarosta Josef Soumar (Piráti) pak připomněl, že podle platné legislativy mohou referendum o projektu iniciovat i sami občané.

Našli se ale i ti, kterým se tato možnost moc nezamlouvá. „Spalovna je složité téma. Měl by o tom rozhodnout někdo dobře informovaný, kdo se v tom vyzná, a ne obyčejní občané,“ ozývalo se ze sedadel pro veřejnost.

Z řad občanů vzešel také dotaz, zda město vůbec uvažuje o možnosti, že by ZEVO nevzniklo, a jaké má pro tento případ varianty. „V tuto chvíli je jediná alternativní možnost – přejít na plyn doplněný o malé zelené zdroje. Investičně by to bylo velmi podobné,“ sdělila ředitelka písecké teplárny Andrea Žáková. Dodala také, že plyn je nestabilní zdroj s velice proměnlivou cenou.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...