Šarplaninský pastevecký pes, zkráceně také šarplaninec nebo jugoslávský pastevecký pes (iiustrační snímek)

Šarplaninský pastevecký pes, zkráceně také šarplaninec nebo jugoslávský pastevecký pes (iiustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Cyklistku napadl šarplaninec s čivavou, majiteli psů teď hrozí vězení

  • 3
Majitele firmy z Jindřichohradecka obvinila policie za to, že nezabezpečil šarplaninského pasteveckého psa, který hlídal jeho areál. Šarplaninec utekl a společně s čivavou napadli projíždějící cyklistku.

Incident se stal loni 4. dubna v obci poblíž Jindřichova Hradce. Majitel a jednatel společnosti tehdy šarplanince zapomněl zavřít do kotce.

„Muž věděl, že musí dávat na zvíře pozor, protože už v minulosti zaútočilo na člověka,“ zmínila jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Bílková Millerová.

Šarplaninec, mohutné plemeno vyšlechtěné na Balkáně k hlídání ovcí, utekl z uzavřeného areálu společně s malou čivavou.

„Na veřejně přístupné komunikaci v blízkosti areálu firmy společně napadli poškozenou, která zde projížděla na jízdním kole,“ uvedla mluvčí.

Žena při útoku spadla z kola a když ležela na zemi, tak se jí šarplaninec nejméně třikrát zakousl do stehna. Kromě toho utrpěla i hlubší oděrky a podlitiny.

„Zranění si vyžádalo lékařské ošetření a následné omezení v běžném způsobu života na dobu od 4. do 21. dubna. V pracovní neschopnosti zůstala do 2. července 2021,“ upřesnila mluvčí. Dodala, že mladé ženě vznikla škoda na potrhaných cyklistických kalhotách a jízdním kole za nejméně 3 900 korun.

Koncem minulého týdne si majitel psů převzal obvinění z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a nyní mu hrozí až dvouleté vězení.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit