Pohoří na Šumavě - nové zvlášť chráněné území se rozkládá u hranic s Rakouskem...

Pohoří na Šumavě - nové zvlášť chráněné území se rozkládá u hranic s Rakouskem v katastru obce Pohorská Ves. | foto: Krajský úřad Jihočeského kraje

Pohoří na Šumavě dostalo zvláštní ochranu díky lukám, lesům i rašeliništím

  • 0
Pohoří na Šumavě, Slavonické rybníky, údolí Lužnice a Vlásenického potoka na Táborsku, Velký Hodonický rybník na Krumlovsku a Zlatý potok v Pošumaví. Těchto pět míst je díky své výjimečnosti nově pod zvláštní ochranou.

Radní Jihočeského kraje minulý týden schválili zřízení hned dvanácti zvláště chráněných území. Zcela nových je zmíněných pět. „Patří zároveň mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000,“ uvedl první náměstek hejtmana František Talíř.

Další evropsky významné lokality jsou nově vyhlášené na stávajících chráněných územích, těmi jsou například přírodní památka Ryšovy na Strakonicku a přírodní rezervace Hadí vrch a Velký a Malý Kamýk na Písecku.

Velmi zajímavé je Pohoří na Šumavě, které se nachází v katastru obce Pohorská Ves v Novohradských horách. Před druhou světovou válkou tam žilo kolem tisícovky obyvatel, které po roce 1945 čekal odsun, a obec se ocitla v pohraničním pásmu.

Pohoří se má stát přírodní památkou, pomůže to ochraně vzácné přírody

„Součástí této evropsky významné lokality jsou původní zvláště chráněná území Pohořské rašeliniště, prameniště Pohořského potoka, Stodůlecký vrch a U tří můstků. Je to komplex biologicky cenných lučních, lesních a rašelinných biotopů, kde žije velké množství vzácných a ohrožených organismů,“ upřesnil Talíř.

Slavonické rybníky získaly nově ochranu, protože se tam nacházejí celá společenstva vodních rostlin, živočichů i kvalitních břehových rostlin. Rybníky jsou také domovem vážky jasnoskvrnné. Velký Hodonický rybník se nachází u Malont na samém okraji Novohradských hor a může se pochlubit populací silně ohroženého leknínu bělostného.

13. května 2017

„Přírodní památku Údolí Lužnice a Vlásenického potoka najdete jižně od Dražic u Tábora. Jedná se druhově o jednu z nejpestřejších oblastí v tomto regionu,“ upřesnil náměstek.

Území je vymezené podél pravého i levého břehu řeky Lužnice v úseku Dražičky – Bejšovcův mlýn. Tvoří jej stromy a keře na příkrých svazích nad řekou a jejími přítoky – Vlásenickým a Příběnickým potokem.

Evropsky významná lokalita Zlatý potok v Pošumaví se rozkládá v devítikilometrovém úseku od ústí Chrobolského potoka až k obci Vitějovice na Prachaticku.