Hitem sezony památek na jihu Čech se stane nově otevřená barokní lékárna

  16:36
V Českém Krumlově zpřístupní Bellarii, hradní lapidárium chystají na Zvíkově a hlavně ve Zlaté Koruně přibude barokní lékárna. To jsou některé z novinek na jihočeských památkách. Nová sezona začne 28. března. Návštěvníci si letos při vstupu do státních hradů a zámků také připlatí, Národní památkový ústav (NPÚ) navýšil cenu vstupenek po dvou letech.

Dobové herbáře, lis na byliny, laboratorní váhu a další původní vybavení obnovené barokní lékárny. Nejen to si už za dva týdny prohlédnou první návštěvníci kláštera Zlatá Koruna na Českokrumlovsku. Dochovaný unikát památkáři umístili do dvou klenutých místností bývalé klášterní kuchyně.

„Součástí expozice jsou i lékárenské nádoby a další doplňující materiál. Lékárna původně patřila jezuitskému řádu v Jihlavě. Od pozdějšího soukromého vlastníka ji pro klášter vykoupilo ministerstvo kultury za 4,8 milionu korun,“ přiblížila Lenka Tondlová, kastelánka kláštera ve Zlaté Koruně.

Expozice rozdělená na laboratorium a repositorium je součástí druhého prohlídkového okruhu kláštera. Jeho interiéry se po zimní pauze opět zpřístupní veřejnosti na Zelený čtvrtek, tedy 28. března. Stejně tak to budou mít i prostory ostatních památek na jihu Čech.

Krumlov za tři stovky a do budoucna regulace?

Návštěvníci si letos při vstupu do státních hradů a zámků připlatí, Národní památkový ústav (NPÚ) navýšil cenu vstupenek po dvou letech. „Vstupné pro dospělé se v průměru změní o šest procent, systém slev nastavený v předchozích letech však zůstává stejný. Nejvýraznější nárůst je v Českém Krumlově, kde prohlídka hlavní trasy bude stát 300 korun a výběrová prohlídka barokního divadla stoupne na 360 korun,“ informoval Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích.

Vstupné

na státní památky na jihu Čech v roce 2024

  • Červená Lhota 200/160 Kč
  • Český Krumlov 300/240 Kč
  • Dačice 180/140 Kč
  • Hluboká 280/ 220 Kč
  • J. Hradec 240/190 Kč
  • Kratochvíle 200/160 Kč
  • Landštejn 140/ 10 Kč
  • Nové Hrady 200/160 Kč
  • Rožmberk 220/180 Kč
  • Třeboň 200/160 Kč
  • Vimperk 200/ 160 Kč
  • Zlatá Koruna 160/130 Kč
  • Zvíkov 160/ 130 Kč

Pozn.: Nejprve je uvedená cena za základní vstupenku, poté za sníženou vstupenku. V tabulce jsou vypsané hodnoty ze vstupného na hlavní prohlídkové trasy. Turistická sezona začíná na památkách na Zelený čtvrtek 28. března.

Zdroj: Národní památkový ústav

Připomněl, že zájem návštěvníků o hrady a zámky postupně roste. Minulý rok na jihočeské objekty zamířilo 819 tisíc turistů. „V době před covidem byla návštěvnost Českého Krumlova a Hluboké na hranici situace, kdy jsme uvažovali o její regulaci. Znamená to, že celé areály - a zejména interiéry památek - už byly natolik naplněné, že to bylo dlouhodobě neudržitelné. Teď se pohybujeme v přívětivé rovině,“ sdělil.

Pavelec nevyloučil, že NPÚ do budoucna i tak k regulaci turistů skutečně přistoupí. Diskutovanou možností je zpoplatnění vstupu do venkovních areálů památek.

Červená Lhota dál bez vody

Nabídka českokrumlovského zámku se v létě nově rozšíří o prohlídkovou trasu Letohrádek Bellarie v zámecké zahradě. Kompletní obnova Bellarie v posledních pěti letech stála 56,9 milionu korun včetně odborné obnovy interiérů, nástěnných maleb, mechanismu takzvaného kouzelného stolečku nebo umělé jeskyně.

„Jsme v závěrečné etapě rekonstrukce, kdy se mimo jiné upravuje okolní terén. Zkušební a ověřovací provoz s návštěvníky bude zahájený od června do září ve dnech výluky divadelního provozu otáčivého hlediště,“ upřesnil krumlovský kastelán Pavel Slavko.

Návštěvníkům hradu Zvíkov budou od konce května nově přístupné tři sklepní místnosti, v nichž vznikne hradní lapidárium. Zájemci si prohlédnou kamenné fragmenty z různých fází výstavby hradu od 13. do 19. století.

Na hradě Rožmberk už pátým rokem pokračuje obnova původní výmalby místností někdejšího Buquoyského muzea v prvním patře hradu. „S nadcházející sezonou aktuálně představíme restaurovanou výmalbu v knížecím pokoji. Naší snahou je vrátit interiérům autenticitu 19. století a zprostředkovat návštěvníkům co nejvěrnější zážitek z návštěvy někdejšího rodového muzea,“ řekla kastelánka Andrea Čekanová. Celkové náklady za restaurátorské práce vyjdou na 2,9 milionu.

Na dlouho očekávanou rekonstrukci hráze zámeckého rybníka se připravuje správa zámku Červená Lhota na Jindřichohradecku. „Do finální podoby dokončujeme projekt. Bude potřeba kompletně obnovit sypanou hráz, postavit nový most nad stavidly i výpustné zařízení, které bude odpovídat současným bezpečnostním požadavkům,“ vyjmenoval kastelán Tomáš Horyna. Práce začnou po vydání stavebního povolení a výběru dodavatele. Zámek však zůstane otevřený.

I letos ovlivní provoz v areálu zámku Vimperk hlavně další etapa velké obnovy Horního zámku, která si vyžádá 106 milionů korun. Nejviditelnější změnou oproti současnému stavu bude nová fasáda jižního křídla, kaple sv. Josefa, Vlčkovy věže a hodinové věže s novým barevným řešením, které vzniklo na základě historického průzkumu.

„Převažovat bude růžový odstín, vnější omítka kaple sv. Josefa a hodinové věže však bude právě díky nalezeným barevným dekorům v omítce barevně pestřejší,“ nastínil zástupce kastelána Zdeněk Svoboda.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

26. dubna 2024  13:16

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil...

Kowal v Budějovicích končí, s titulem se vrací trénovat do Polska

26. dubna 2024  11:18

Trenér Andrzej Kowal po zisku mistrovského titulu s volejbalisty Českých Budějovic končí....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...