Jihočeské památky ožívají, stále ale chybí turisté ze zahraničí

  16:21
Jihočeské státní památky přilákaly od začátku roku do konce října téměř 700 tisíc lidí. To je o 13 procent více než loni. Přesto návštěvnost proti poslední předcovidové sezoně o třetinu zaostává. Kasteláni stále postrádají cizince.
Areál kláštera ve Zlaté Koruně, kde stojí i lípa Kapucínka, která se dostala do finále ankety Strom roku.

Areál kláštera ve Zlaté Koruně, kde stojí i lípa Kapucínka, která se dostala do finále ankety Strom roku. | foto: Petr Lundák, MF DNES

„Letošní sezona byla důležitá mimo jiné z toho důvodu, že památky v naší správě nebyly ani jednou zavřené kvůli covidu, jako tomu bylo v předchozích dvou letech,“ uvádí ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Výnosy ze vstupného činily téměř 155 milionů korun. Některé památky budou navíc otevřené až do konce prosince, takže se čísla ještě zvednou.

Nejvíc lidí přišlo již tradičně na zámek Český Krumlov – téměř 187 tisíc. Druhou nejnavštěvovanější byla Hluboká, se 166,4 tisíci návštěvníky. Nejvýraznější propad pak zaznamenal hrad Landštejn v lesích České Kanady, kam zamířilo o 23 procent méně turistů než loni.

„Pokles byl téměř o čtvrtinu. To je opravdu hodně. Nemohu říci, zda za tím stojí šetření. Je ale pravda, že kdo chce do našeho areálu, musí zaplatit vstupné,“ zvažuje kastelánka Eliška Niederová.

Útlum pocítili i na Červené Lhotě. „Roli hrál určitě fakt, že byl zámecký rybník napuštěný pouze na poloviční hladinu. Toto omezení nebylo až tak vizuálně nápadné, a kdo to tu nezná, tak si myslel, že je vše v pořádku. Rozhodující ale bylo pozastavení provozu půjčovny lodiček,“ myslí si kastelán Tomáš Horyna.

Pokles návštěvnosti na 45 tisíc však měl podle něj i svá pozitiva. Turisté měli víc osobního prostoru a nemuseli dlouho čekat na prohlídku. Dočkali se i řady novinek, například opravené jídelny.

Přibylo individuálních prohlídek

Oproti předchozím rokům evidují památkáři méně rezervací zájezdů a více individuálních prohlídek. Často se ale turisté spokojili jen s vycházkou po areálu a už nechtěli na prohlídkové okruhy interiérů. Například na zámku Český Krumlov si vstupenku na některou z prohlídkových tras zakoupilo pouze 15 procent všech návštěvníků procházejících areálem.

Šetření pocítili také v Třeboni. „Nyní se turisté spokojí vesměs jen s jednou prohlídkovou trasou,“ potvrzuje kastelán Vít Pávek.

Podobně hodnotí sezonu i na hradě Zvíkov. Lidé si podle správce Aleše Kadlčáka víc vybírali, jaké služby zvolí. „To dříve nebylo tak patrné, ale v případě Zvíkova je to pochopitelné. Součet cen za parkoviště, vstup, lodní dopravu a občerstvení dává za jeden den tisíce korun. Turisté pak dost šetří právě na naší trase a vystačí si s procházkou v areálu,“ dokládá Kadlčák.

Letošním skokanem se stal klášter Zlatá Koruna, o který měli lidé dokonce vyšší zájem než před covidem. Navštívilo ho téměř 25,3 tisíce výletníků, což je přibližně o tři tisíce více než v roce 2019.

„Návštěvnost je nevyzpytatelná a nedá se příliš předpovídat. Jsme ale velmi rádi, když nás noví turisté objeví a zavítají k nám,“ cení si správcová Lenka Tondlová.

Loňský rok byl skvělý

Na téměř stejná čísla jako před pandemií se dostal zámek Kratochvíle. „Máme velkou radost. Doba je nejistá, a tak jsme to ani nepředpokládali. Pořádáme spoustu výstav a kulturních akcí. Těší nás, že se nám úsilí vrací a že se na nás tato složitá doba příliš nepodepsala,“ říká kastelán Vojtěch Troup.

„Skvělý už byl loňský rok. To jsme měli dokonce jednu z našich nejvyšších návštěvností. Lidé méně jezdili za hranice a objevovali místní památky. Letos to přece jen trochu kleslo, ale jsou to pro nás stále velice pozitivní čísla,“ dodává.

Pozitivně návštěvnost vnímá i jindřichohradecký kastelán Jan Mikeš. „Rozdíl před covidem je pořád výrazný. Podle mě v tom hraje roli také to, že kdo mohl, vyrazil zase do zahraničí. Dalším důvodem by mohlo být také zdražování. Lidé jsou opatrnější. I přesto hodnotím sezonu velmi pozitivně,“ shrnuje.

Někde sezona ještě pokračuje

Na některých památkách bude otevřeno až do konce roku. Hrad Nové Hrady nabízí do konce listopadu každou středu a pátek komentovanou prohlídku interiérů, které připomínají historii rodu Buquoyů. Přístupný bude i hradní příkop.

Třeboňský zámek nabídne v listopadu prohlídky rožmberských reprezentačních interiérů i schwarzenberských apartmánů, připraví i vánoční prohlídky. Hradní muzeum a věž v Českém Krumlově bude možné navštívit až do 22. prosince, stejně jako zimní prohlídkovou trasu na zámku Hluboká.

Vstupné na jihočeských státních památkách letos zdražilo asi o 15 procent, v průměru o 30 korun. Památkáři tak reagovali na růst cen energií i služeb. Více lidí mířilo do areálů se zahradami.

Rok20192022
Č. Krumlov367 102186 775
Hluboká279 325166 455
J. Hradec57 50449 143
Č. Lhota74 02745 561
Landštejn55 78239 610
Rožmberk45 37437 624
Třeboň48 62937 194
Kratochvíle35 91635 742
Zvíkov36 74330 928
Zlatá Koruna22 00225 292
Vimperk3 04418 702
Nové Hrady21 13916 197
Dačice12 6759 885
Celkem 1 059 262699 108

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...