Jedle z Budějovic je podle čtenářů nejkrásnějším stromem, už počtvrté

  • 5
Kavkazská jedle, která stojí na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II., je podle čtenářů iDNES.cz nejkrásnějším vánočním stromem v republice. Rozhodli o tom čtenáři v anketě, do níž fotky stromů nominovaly krajské redakce. Prvenství si jihočeské město připsalo už počtvrté za sebou.

Strom dorazil do centra Budějovic z nedalekých Nemanic, odkud ho darovali místní soukromí majitelé. Převoz měla na starosti firma Lesy a rybníky města České Budějovice a o zdobení se postarali zaměstnanci dopravního podniku.

Kompletní výsledky ankety najdete zde

„O anketě jsme věděli a samozřejmě jsme hlasovali. Mám velkou radost, že strom vyhrál. Myslím si, že je moc krásný a zaslouží si to,“ vzkázala Petra Kubešová, jejíž rodina strom darovala.

„Z nějakých osobních důvodů jsme ho museli dát pryč a napadlo nás, že bychom se o něj tímhle způsobem podělili,“ uvedla Kubešová.

Anketu sdíleli lidé i město na sociálních sítích

Zpráva o vítězství potěšila i městskou radnici. „Doufali jsme, že to tak dopadne. Zároveň jsme věřili, že budou Budějčáci opět patrioti a podpoří náš strom,“ reagoval náměstek primátora Viktor Lavička na vysokou podporu.

„I letos se povedl a je moc krásný. Myslím, že v tomhle roce na tom obzvlášť záleží, když na náměstí kvůli koronaviru nic jiného být nemůže. Velké poděkování patří pracovníkům z Lesů a rybníků, kteří ho přivezli, zaměstnancům dopravního podniku, jenž zdobili, a samozřejmě hlasujícím. Dobré zprávy jsou v tomhle období důležité a nás těší, když se o Budějovicích mluví,“ přidal Lavička, podle kterého bude kavkazská jedle stát na náměstí do Tří králů.

Radnice Českých Budějovic o vítězství stála, a tak anketu šířila na svých webových stránkách a sociálních sítích, kde si ji lidé navzájem posílali. Nakonec stačilo na vítězství pohodlně 8 542 hlasů. Loni jich budějovická jedle získala o tisíc víc. Celkem si letos jihočeské město připsalo čtvrté vítězství za sebou.

„Hezký strom nedělají jen ozdoby“

Výzdoba vznikala ve firmě Repam Elektro, která v nedalekých Litvínovicích vyrábí žárovky, vypínače či svítidla.

„Je decentní, není přezdobený, proto se líbí. Jsou na něm i denní dekorace, takže je pěkný i přes den. Jsem rád, že v anketě v posledních letech vyhrává. Hezký strom nedělají jen ozdoby, ale důležitá je i správná instalace, v tom si zaslouží pochvalu pracovníci z dopravního podniku, kteří jej zdobí,“ zhodnotil jednatel firmy Petr Janovský.

Na druhém místě se letos skončil vánoční strom z Plzně, který dostal 3 651 hlasů. Celkem 1 785 lidí pak hlasovalo pro ten, který zdobí Prahu.

,