Maso pocházelo z Polska. Provozovatel z něj chtěl vyrobit bezmála 1,5 tuny kuřecích kebabů.
„Při kontrole výrobce v místě určení zásilky v Blatné odebraly inspektorky vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Státní veterinární ústav Praha potom v mase prokázal bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit průjmové onemocnění salmonelózu.
Veterináři zjistili, že v průběhu několikadenního vyšetřování vzorků zpracoval výrobce maso do polotovarů, z nichž se pak dělají kebaby. Když vyšetřování SVS skončilo, všechny polotovary ještě byly na skladě. Veškeré závadné maso zlikviduje asanační podnik.
Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.
Státní veterináři loni uložili pokuty ve výši téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních více než 33 milionů korun.